"Kongsikan Luahan, Kisah , Petua, Pendapat, Tips , Pengalaman, Resepi Dan Sebarang Artikel Anda Yang Boleh Dimanfaatkan Bersama-sama"

Latest Post

11 Jul 2017

(Resepi : Video) Biskut Batik Cheese Sedap Dan Mantap


Biasanya kita makan kek/biskut batik milo. Pernah tak korang advancekan lagi resepi dengan menambah flavour cheese kat biskut batik tu. Admin pernah try resepi ni. Memang sedap sangat !! Lagi suka bila tabur banyak-banyak nestum kat atas cheese tu. 
Apalagi, boleh je nak try ni...yang dah biasa buat biskut batik milo tu...just add cheese topping sahaja. Selamat mencuba ...


BISKUT BATIK CHEESE SEDAP DAN MANTAP!!!

BAHAN-BAHAN:
1 ketul buttercup/ 250gm marjerin *apa2 jenama pun tak pe
900gm biskut Marie *apa2 jenama
1 cawan air panas
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 cawan milo *jika mahu (nak tukar kepada vico pun blh)
1 cawan gula pasir
4 biji telur - pukul hingga kembang 


TOPPING
250gm cream cheese
1/2 cawan susu pekat
*pukul sebati cream cheese dan susu pekat hingga kembang.Sapukan rata atas kek batik. 


CARANYA:
1. Larutkan gula, susu pekat,serbuk koko,milo dengan air panas. Nak mudah gaul sebati dalam mangkuk 


2.Panaskan butter dalam periuk besar. Bila butter dah cair, masukkan campuraan serbuk koko tadi. Masak hingga mendidih. 


3. Bila campuran dah mendidih, masukkan pula telur yang telah dipukul tadi. Kacau sebati hingga campuran hampir pekat.Tutup api. 


4. Masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan dan gaul sebati. 


5. Letakkan biskut marie tadi ke dalam loyang, ratakan dan tekan hingga padat. 


6. Tuangkan topping cream cheese cair tadi, nak lagi sedap, bila kek dah sejuk sagat cheese atas kek, lebih cheesenya!


Tips: Lepas letak cheese topping tu,boleh je nak hias/tabur dengan nestum atau coklat rice dan sebagainya. Baru nampak cantik dan menyelerakan !! 

Sedap!!!

Kredit : Fb Koleksi Resepi Terbaik Untuk Keluarga Anda 

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: