"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

3 Aug 2017

Prank


Assalamualaikum.
Semua tahu apa tu prank. Dan aku percaya majoriti pernah prank orang dan pernah kena prank. Mula mula memang seronok kenakan orang tapi bila kita yang kena, berapi juga hati ni kan.. hehe
Aku dulu pun suka prank orang. Bukan dahsyat2 punya, ala biasa biasa je (aku rasalah). Takat telur campur kopi campur nila dan ect, lepas tu curah pada kawan masa birthday dia. Ada yang lain pula, sorokkan barang2 keperluan harian dia (masa asrama dulu) lepas tu pulangkan balik sebagai hadiah hari lahir dia. Seronok tu memang seronok. Kitorang gelakkan dia ramai2. Orang yang terkena pun ikut gelak sekali. Wah, macam suka betul lah time tu. Tapi masa birthday aku, rupa rupanya aku kena lagi teruk. Baju sekolah lesap, beg sekolah dekat bilik lain. Menggagau aku cari macam orang gila. Kawan2 aku siap acah2 tulis surat cinta untuk aku. Konon2 dari secret admirer. Peh, berbunga bunga sekejap hati ni. Hahaha..
Bila terbongkar semua tu, masa tu berapi api aku bila tahu tu semua prank. Beriya aku ingat ada orang dengki dekat aku + ada yang syok ke (hati kemain kembang baca surat cinta tu). Aku putus kawan selama seminggu (acah2 sangat putus kawan). Dalam masa seminggu tu, aku tersedar dan terfikir. Macam ni rupanya rasa di prank oleh orang lain. Sakit hatinya, malunya, marahnya, segala macam rasa aku dapat waktu tu. Dari luar memang nampak gelak2 suka2 tapi dalam hati tu Allah je lah yang tahu. Lepas kes aku kena prank, aku terus insaf. Tak main2 kenakan orang dah. Sebab aku dah rasa dipermain mainkan.
Bila makin lama makin besar, aku tengok prank tu dah jadi benda harian dalam hidup kita. Contohnya, ada rancangan prank dalam tandas. Main tukar2 sign lelaki perempuan (cerita ni dalam Malaysia tau, bukan overseas). Aku tengok ada mak dan anak dia masuk tandas. Si anaknya dah buka seluar dah pun. Itu budak yang kena. Buatnya ada yang pakai tudung tu masuk tandas je buka tudung terus (niat nak betulkan tudung), tak ke naya dah tayang aurat orang. Mana pula yang nak betulkan spentot yang tersedot ke, dah macam2 gaya pula jadinya. Tiba2 keluar kamera, tunjuk dah kena prank. Mak oi, malu wei.
Ada juga aku terjumpa si A post maklumat peribadi si B dekat sebuah confession. Seolah olah macam si B mencari jodoh sedangkan si A ni prank si B. Siap post gambar bagai. Orang2 yang komen galak tag kawan2 masing2. Gelak2 acah nak berkenalan. Tapi yang kena prank tu, apa yang dia hadap agaknya. Oii, kalau aku yang kena, malu abang akak oii. Mana nak sorok muka tu..
Aku pernah buka video apa entah. Nampak macam tak ada apa2 tapi suara background dia. Astaghfirullah. Suara orang mengerang ehem ehem. Aduhh, depan atuk nenek mak cik pak cik sedara bagai pula. Malu kepalang tak terkata, macam aku ni kaki porno pula.
Kalau panggilan2 prank ni, memang aku tak minat. Dia punya panggilan tu boleh buat gaduh tau. Kalau takat biasa2 okaylah. Layan lah juga pagi pagi tu. Tapi kalau sampai kacau tunang orang, cakap nak berkenalanlah. Ada yang kata ada hubungan sulit (berzina) dengan suami/isteri orang tu lah. Kata tak dapat kerja lah, direject permohonan bagai. Ini memang menyumbang sumpahan tujuh keturunan. Hal serius kehidupan, hukum hakam islam jangan buat main tau.
Yang ni pun menyirap. Ada sekali aku tengok kekonon ada dompet jatuh dan siapa2 yang lalu dkat situ, pihak tv ni tuduh orang itu sebagai pemilik dompet tu. Kalau dompet kosong, takpe lah wei. Ini dalam dompet tu acah ada dadah. DADAH tau… Dadah bukannya duit ke mainan ke tepung gandum ke. Azab tau kalau kena tuduh ada dadah. Orang tengok memang gelak2, ye lah prank kan. Tapi cuba bayangkan kalau orang yg kena prank tu ada hal emergency. Ada urusan bank ke, mak atau ayah nazak dekat hospital ke apa ke. Buatnya apa2 berlaku, menyesal seumur hidup orang tu. Kalau kau yang kena pula, agak2 apa rasanya?
Some says ‘Prank is a joke’. Tapi kalau melibatkan maruah orang tu, adakah masih dikira joke? Berbaloikah kita menjatuhkan air muka orang? Dah tak ada common sense ke kita semua ni? Kalau kau yang kena, marah ke suka?

Diam ke melenting?

Tiada siapa yang suka dia dipermainkan. Lagi2 zaman sekarang semua benda di hujung jari, macam2 orang boleh buat untuk prank orang lain. Cukup2 lah prank ni semua. Prank dan joke tak sama. Joke kita sama2 gelak ketawa, suka sama suka tapi prank? Sebelah pihak merana tau!
Apa apa pun, kita bercakap apa pun kena beringat. Nak bergurau melawak boleh, tiada yang halang. Lagi bagusnya sebenarnya sebab akan menghiburkan orang dan kita pun x stress. Tapi tu bukan tiket untuk kita prank orang lain. Ada banyak cara bergurau. Korang pandai2 lah cari hadis hadis bagaimana Rasulullah S.A.W. bergurau. Kalau bagi panjang2, takut x baca pula ye. Ini pun dah panjang, entah korang baca ke idok.
Akhir kata, berkata kata biar berpada pada. Jangan sampai usik jiwa raga, nanti naya. Kalau dah tak ada apa nak cakap atau nak buat, duk diam men pesbuk. Settle tak kacau orang. Okay?
– Kak Da
Kredit : IIUMC

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: