"Kongsikan Luahan, Kisah , Petua, Pendapat, Tips , Pengalaman, Resepi Dan Sebarang Artikel Anda Yang Boleh Dimanfaatkan Bersama-sama"

Latest Post

27 Jul 2017

(Resepi : Video) Original Lava Cheese Tarts


Perghhh...meleleh air liur tengok Lava Cheese Tart ni. Ini baru gambar, belum lagi buat. Selalunya kita makan kek cheese lava kan, kali ni boleh lah buat Lava Cheese Tart . Bahan-bahannya simple dan boleh beli di kedai-kedai yang jual bahan-bahan pembuatan kek.

OK .Makan sejuk-sejuk ni lagilah menambah selera ... kalau nak buat bisness jual ni pun .. ajomm ..



RESEPI ORIGINAL LAVA CHEESE TARTS 😍😍

☄️ Cara buat tart shell atau kulit pastri luar tu.
Bahan-bahan :
Anchor UnSalted Butter 150 gram dan icing sugar 50 gram
Telur Gred A sebiji
Tepung serbaguna 300 gram dan sedikit garam.

Cara-cara :
Campurkan semua butter dan icing sugar di kacau rata. Tambahkan sebiji telur dan tinggalkan sehingga menjadi doh. 

Rehatkan doh selama 30 minit di dalam chiller dan masukk ke dalam loyang tarts mengikut saiz yang dikehendaki. 

Buat setebal 2mm dan bakar tart shells pada suhu 180C selama 13-15 minit. 

Cara buat campuran Lava Cheese (bahagian tengah)
Bahan-bahan :
Anchor Cream Cheese (dilembutkan) 250gram bersama Anchor Salted Butter 50gram
Anchor Whipping Cream 150g bersama Susu UHT 100gram
Perfect Italiano Parmesan Cheese 15gram
Gula 100gram
Tepung Kastard 15gram
Telur Grade A sebiji dan Esen Vanilla satu sudu kecil

Cara-cara :
Campurkan cream cheese, butter, whipping cream, susu, parmesan dan gula. 

Semua sekali mengunakan cara double boil dengan air panas pastikan semua sebati. 

Asingkan air tersebut dan masukkan tepung kastard, telur, esen vanilla. Gaul rata sehingga adunan menjadi pekat. 

Tinggalkan adunan di dalam peti sejuk beku selamat 2 jam sebelum di sapu dengan putih telur. 

Bakar pada 230C untuk 7-8 minit sehingga bahagian atas bertukar keperangan.

Dah siap pun resipi ORIGINAL LAVA CHEESE TART untuk yang mencuba resipi ini di rumah. Pastikan oven masing-masing tau, sebab masa membakar kadang-kadang bergantung pada oven di rumah kita jenis apa. 

kredit video : Seminit Resepi
Kredit : Fb Resepi Kuih Biskut Dan Kek II 

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang
 

No comments: