"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

10 Jul 2017

Dilema Nak Cuba 'Tackle' Ex-Girlfriend Kawan Baik


Assalamualaikum admin. Pls hide me. 

Aku minta pandangan. Aku bagitahu siap-siap aku ni lelaki, umur 31. 

Ceritanya begini. Kawan aku berkawan dengan seorang perempuan ni. Baik dan cantik orangnya. Umur nearly 30. Jaga solat, jaga aurat, bekerjaya, mempunyai rumah serta kereta di atas hasil titik peluh sendiri. Dia kenal perempuan tu drp kawan aku sorang lagi. Di awal perkenalan dengan perempuan tersebut, kawan aku ni ajak beberapa kali jumpa. 

Perempuan tersebut tolak secara baik. Tapi entah macam mane, kawan aku ni berjaya pujuk perempuan tu jumpa. Kawan aku beriya sangat cerita. First jumpa, kawan aku suka gila tapi perempuan tu biasa2 je. Perempuan tu ada cakap dia kalau boleh nak cari lelaki yang cukup lah solat 5 waktu, yang lain bole sama-sama perbaiki lepas kawen. Kawan aku ni jenis solat tak penuh pun. Sungguh ni.

Kawan aku jujur, lepas jumpa dia confess dekat perempuan tu dia suka. Perempuan tu punya respon biasa. Perempuan tu macam susah suka lelaki dan kawan aku macam2 effort dia buat supaya perempuan tu suka dia. Dipendekkan cerita, bila perempuan tu nampak effort kawan aku ni, perempuan tu slow2 jadi suka juga. Kawan aku ni pun janji akan kawen dengan dia dan kawan aku ni siap dah bagitahu parent dia. 

Aku mmg ada perasaan jeles, kawan aku mmg bertuah. Perempuan ni dah la agama ada, cantik, ramai lelaki suka tapi dia jenis tak melayan. Apa kami buat? Aku dengan kawan aku pakat saja nk tengok perempuan ni jenis melayan ke tak, kami buat fake account msg2 dalam fb, ig, main2 dial nombor dia, memang dia jenis tegas dan ada prinsip dia sendiri. Aku dengan kawan aku siap pergi add kawan2 perempuan tu kat fb tanya macam mana sifat dan perangai dia. Aku boleh kata lelaki nk kan perempuan baik macam ni. 

Yang aku kenal kawan aku ni bukan jenis playboy dan jenis yg setia. Dah dekat berbulan dia berkawan dengan perempuan tu, kawan aku bagitahu perempuan tu die ni sebenarnya belajar tak habis. Kami belajar sama-sama medic. Tapi sebab dia tak habis belajar, dia bukak bisnes sendiri, family dia kaya boleh support. Aku makan gaji tapi keje aku pon tiptop gak. Perempuan tu pny respon bila kawan aku bgtau die tak habis belajar? 

Perempuan tu terima secara baik. Dia ckp tak habis belajar pon takpe, yang penting ada usaha nak cari duit. jodoh, rezeki, maut semua di tangan Allah. Bisnes kawan aku ni meletup juga tapi kawan aku tak cerita dekat perempuan tu. Perempuan tu selalu bagi kata-kata semangat dekat kawan aku ni dalam bisnes dia. Tapi lama-lama, kawan aku rasa dia tak layak dengan perempuan tu. Kawan aku ni ada masalah dengan diri dia sendiri dan bole di katakan teruk jugak. 

Contoh, perempuan tu nak lelaki yang solat penuh (kawan aku ni mengaku dia banyak kali tinggal solat, perempuan tu nasihat baik2), perempuan tu selalu ingatkan lelaki tu baca Al Quran, banyak la. ade la mcm2 hal lagi kawan aku ni complain yang dia rase tak layak nk kawen dengan perempuan tu. Aku nasihat kawan aku ni supaya berubah slow2, insyaAllah Allah bantu. 

Berbulan berlalu, aku busy dengan kerja tiba-tiba kawan aku contact bagitahu yang dia rupanya pergi kawan dengan perempuan lain. Kawan aku ni cakap die cari perempuan yang setaraf dengan dia je. Yang dia rase selesa tapi dia masih berhubung dengan perempuan first tu. Dia tinggalkan perempuan first tu macam tu je dengan alasan-alasan dia la. Aku macam menyirap jugak dengan kawan aku ni. 

Perempuan macam mana die nak lagi?!!! Sampai aku gaduh jugak la sebab kawan aku ni jenis keras kepala dan tak dengar nasihat orang. Aku tak nafikan la, kawan aku ni perempuan mudah cair. Sebab dia smart, bisnes maju, orang nya yang soft spoken. Tapi bukan semudah tu dia nak tinggalkan perempuan yang baik semata-mata sebab perempuan tu tak layak untuk dia? Aku macam-macam dah nasihat tapi dia langsung taknak dengar. Perempuan baru yang dia kenal tu aku tak tahu macam mana, sebab aku dah malas nak ambil tahu. 

Lepas beberapa bulan lepas tu kawan aku contact aku, dia dan perempuan first tu dah tak contact. Aku tak tahu kisah selanjutnya. Aku tak terkejut pun sebab kawan aku ni buta hati. Aku stalk fb dan ig perempuan yang dia tinggalkan tu, perempuan tu buat macam biasa kehidupan dia. Aku tahu macam mana sakitnya di tinggalkan dan ditipu sebab aku penah putus tunang dulu. Aku sbg kawan yang rasa bersalah. 

Perempuan tu tak kenal aku. Aku rasa aku nk cuba contact perempuan tu tapi nanti korang rasa aku bergaduh tak dengan kawan aku ni? Aku dengan kawan aku ni dah bersahabat lebih 14tahun. Aku tahu kawan aku mesti mengamuk kalau tahu aku nak cuba perempuan tu. Mesti dia cakap aku ambil kesempatan. Padahal dia yg tinggal. Tapi kawan aku ni perangai lain sikit dia salah pun taknak mengaku. 

Aku taknak la sebab perempuan kami bergaduh. Pening fikir! Aku nak halalkan je perempuan ni walaupun dia tak kenal aku siapa tapi aku kenal dia. Perwatakan dia mmg aku suka. Aku siap selidik latar belakang dia dan cari ahli family dia. Alhamdulillah, memang daripada keluarga yang baik-baik. Rasulullah pun suruh pilih agama kan? Aku banyak ambil pengajaran daripada kawan aku ni. Minta pandangan semua if kawan aku find out. 

Aku tak ambil langkah lagi bukan sebab takut atau pengecut tetapi nak kekalkan persahabatan ni. Macam mana ya, aku rasa perempuan lebih arif.

Kredit : Fb Kisah Rumah Tangga

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: