"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

6 Jul 2017

Mertua Banyak Hutang


Nama aku mila. umur aku 26. aku dah 4 tahun kahwin dan Alhamdulillah dikurniakan seorang cahaya mata yg comel berumur setahun lebih skrg ni. yg lg sorang dlm perut.

aku kenal suami aku masa sama2 belajar. 5 tahun bercinta dan kitorg decided untuk kahwin. Sepanjang bercinta tu aku mmg tau la pasal family die yg nama dah blacklisted and bnyak hutang. family die jauh sgt beza dgn family aku. family aku ni jenis tak suka berhutang ( berhutang bile perlu je mcm loan kete loan umah camtu) . dan kalau buat loan ke ape ke mmg bayar tetiap bulan cantik je. 

tp aku terima die seadanya sbb mak bapak die yg bnyak hutang die ni okay je yela dah nama pun cinta, cinta tu kan buta. die keje pun gaji die aku yg manage sbb kitorg plan nak kahwin dah kn so nak simpan duit sndiri. aku tolong manage je tp semua duit kat acc die. aku pulak kerja sndiri income aku sebulan dlm 15k-20k.

kumpul punye kumpul duit die masa tu ade la dalam 10k. tetiba mak bapak die nak pnjam nak buat bayar hutang tu la hutang ni la. die ni mmg jenis anak yg baik yg mmg jenis tak melawan jenis ikut cakap mak bapak semua tu. die pun bg la duit die semua tu kat parents die (aku taktau bnda ni okay aku cuma tau die bg dalam 1k-2k camtu je) . parents die ni dua2 bekerja . so aku taktau la duit tu lg mane. aku penah pg umah die, memula pegi tv besar. second pegi tv kecik. rupanya tv kene tarik sbb tak bayar lol. dahla beli tv pun nak berhutang, lpastu hutang tg puntak mampu nak bayar. 

haih. tu baru tv, yg lain tayah cite la. agaknye kalau seluar dalam tu boleh hutang pon diorg hutang agaknyez Then smpai lah tahun yg spatutnye kitorg plan nak kahwin. aku mula2 taknak tunang and aku nak buat majlis pun simple je sbb dok fikir kehidupan lepas kahwin plus aku tau yg die pun tak bnyak duit mana.

Tapi at the end kitorg bertunang jugak sbb family2 belah aku and belah die nak. kitorg ikutkan je la. kire merisik skali tunang. tu pun aku takdenye buat pelamin ape bagai. just pakai lelawa skit, mekap pun kak sdare aku yg mekapkan. time tunang aku cakap tak payah dulang2 hantaran semua tp biasala org2 tua nak jugak. (bukan parents aku eh parents aku paling sporting diorg tak kesah pun). tp korang tau tak yg best ape? cincin tunang tak beli lagi ni. 

lg seminggu je nak tunang. gile ke ape? aku mati2 ingat die da beli. tanye punya tanya rupanya die takde duit nak beli sbb dah bg parents die semua duit tu. and parents die lg la takde duit. huh. last2 aku keluarkan la duit aku sndiri untuk beli cincin tunang sndiri. yela takkanla nak cancel last mnit kan. tp parents die cakap parents die akan ganti balek. aku pun yekan je la. then time carik cincin, parents die ikut skali. aku nak satu cincin je cincin tnang, tp parents die sebok suruh beli cincin risik skali. katanya kang diorg bayar balek. hurm aku pun cuba la jd bakal menantu yg baik kann so aku ikut jee.

Then selesai sudah majlis tunang kitorg. time tu dah discuss kahwin 10 bulan lepas tu. wuu wuuu. excited campur sedih campur risau semua ada. lg 10 bulan tula kitorg kumpul duit habis habisan huhuhu. majlis kenduri belah aku mmg buat besar2an la sbb aku sorang pompuan plus parents aku yg nak buat besar2an. aku on jela. aku nak bg duit skit untuk tambah2 buat majlis tu diorg taknak. last2 aku cakap okay takpela bab pelamin, andaman and baju kahwen bia aku yg settle. diorg pon okay. aku takde risau sgt bab duit hantaran sbb kalau suami aku tak ckup, aku tambah lah gituu. sbb aku taknak pun actually duit hantaran, but again, risau org kampung bising tu la ni la. so buat jela.

Tiba masa majlis perkahwinan kitorg . Alhamdulillah semua berjalan lancar. then sedara mara aku semua tanya, bile majlis belah laki. yela biasenye kan lpas sminggu lpas majlis belah pompuan, belah laki pulak. pulak tu kitorg dok dalam satu negeri je tak jauh mane kan. aku mmg diam krik2 la sbb mertua aku tak pnah bg tau bile nak buat majlis belah sana. huh. parents aku pun keep tanya. for your information, aku tak pernah bg tau kat family aku pasal family laki aku ni camne. aku just bg tahu yg baik2 je. yelaa kalau aku bg tau kompem diorg tak bg kahwin punya haha. udahnye mmg tak buat pun majlis belah laki.

Sebulan lepas kitorg kahwin, laki aku benti kerja. yela lpas kitorg bncang2, aku ni biness sndiri so waktu tu sndiri. die pulak keje pegi pagi balek malam. sbb tmpat kerja die jauh dr rumah aku. (oh yaa kitorg duk rumah parents aku. sbb kat umah parents aku besar plus mmg parents aku suh duk situ dulu dah beli rumah sndiri nnti kalau nak kelua, kelua la.) lepas die banti kerja die kerj sndiri jugak tp dalam bahagian sales. aku masa tu Alhamdulillah dpt tau aku pregnant. income aku sebelum ni dr 15-20k makin menurun sbb aku mabuk teruk time pregnant. so aku takde mood nak buat bisness. tu semua staff2 aku yg uruskan.

okay berbalik pada laki aku td. die buat sales tu memula semua okay. tp ntah mcmmane makin lame die makin malas buat kerja. mentang gaji aku bnyak pastu aku tak pnah mntak die nafkah ke duit blanje je. kemain die goyang kaki. tp salah aku jugak sbb mase die nak benti keje tu aku cakap, tak payah bg nafkah duit belanja semua, in fact, aku cakap fikir untuk diri die sndiri je dulu. aku ade income aku lebih dr cukup so tak perlu risau. die pon okay. lebih dari okay pulak tu yg sampai goyang kaki tak fikir pasal gaji. huh.

Aku kan bisnes, aku tak penah buat loan pape just loan kereta je. mcm bisness tu modal semua dr bapak aku huhuhu. okay mase 2 bulan lepas kawn camtu, ade satu nmber office ni slalu call fon die. tp die tak angkat. aku curious kat situ. aku belek2 fon die jumpe msg yang ade tunggakan kereta 2000 . aku mmg terkejut gile la sbb bile masenye die beli kereta? kalau ade manenye? and dah 4 bulan pulak tu tak bayar. tanya punye tanya rupenye mak die guna nama die belikan kereta untuk adik die. lol. 

time ni bile aku tau aku mncarut habis dalam hati. nama suami aku jd masuk ccris/ctos semua ade. entah2 dah blacklisted. dah tau mak die tuutakde duit buat la cara takde duit. ni lagi belikan adiknya kereta untuk belajar kat U sana. aku dulu time belajar parents aku tak belikan pape pun walaupun diorg mampu. ni dahlah takde duit, nama diri sndiri dah blacklisted lpastu nak blacklist kan nama anak pulak haih. korang tolong aku carut skit huhuhu. lpas aku dpt tau mmg aku bengang la. tp tgh pregnant kan masa tu so tak boleh nak marah sgt takut menurun kat anak hurmm.

tak lama lepas tu bapak mentua aku benti keje. mula2 aku dpt tau yg ni mmg lol habis la. dah la korang bnyak hutang, lpastu benti keje haih haih. rupenye die benti keje ambek vss. so dapat la dlm 300k lebih. aku mcm hah legaaa settle la hutang2 die gamaknye and clear la nama suami aku. tp takkkkkkkk wuuu. korang nak tau sebelum die benti keje, die g jual rumah. pastu g menyewa 800 sebulan. ni aku taktau la nak panggil cerdik ke ape huhu. die kne jual rumah tu sbb dah bape bulan tak bayar rumah. 

mmg bank ambek dah. jual rumah tu mmg die dpt la dalam 100k camtu. campur duit vss die dalam 400k. lepas bayar hutang2 semua ade la lebih dlm 80k agaknye. huhu. tp guysss diorg bukan menyimpan guysss diorg joli sakan smpai habis duit tu guysss. huhu aku malas nak ambek tahu dah sbb aku dah happy konon2 nama suami aku clear dah hhuhu.

ku sangka kan panas hingga ke petang. rupanya hujan ditengahari huhuhuhu. tak lama lepas tu dpt msg dr bank lg ade tunggakan kete hhuhuhuhuhu. jomlah kite berhuhuhuhu . time ni mmg aku menyirap habis. dah ade duit bukannye nak bayar habis hutang2 tp korang boleh berjoli sakan pulak haih . marah mmg aku marah. suami aku tu tak pndai marah jd aku la tolong marah kan. huh. aku forward kan je msg tunggakan tu ke mak metua aku. (guna fon suami aku lerr) . tp die buat dunno je lol. huh.

beberapa bulan lepas tu aku tgok diorg mcm sengkek balek. dah habis ke berjoli sakan tuuuuuu. hurmm tak lama lpas tu diorg call suami aku nak pnjam 5k sbb baru prasan hutang tak habis lg. baru prasan guysss. setelah dah habis kau berjoli baru prasan ehhhh. tak sudah kau blacklist kan nama anak kau, kau mntak duit lg. haih.

lpas tu aku kesian, sbb aku kan menantu yg baik, lol. so aku bg laa. tp diorg ingat tu duit suami aku. diorg taktau anak diorg takde duit. kalau mnharapkan duit anak diorg tu mati kebulur aku anak beranak. pastu korang bile duit bnyak skit kemain tuka fon baru beli hbag mahal2. time takde duit balek korang jual balek kan. aku taktau nak cakap diorg ni jenis ape.

aku tau kau bg anak kau kawen ngan aku konon boleh settle kan semua hutang kau ke? mntang family aku berada. kau gunakan anak kau pulak. silap besar la haaa. suami aku a.k.a anak kau dah bg duit blanje tetiap bulan kat korang berdua. yg sbnrnya duit blanje tu duit aku, sbb anak kau tu income sikit. cukup makan mulut die je. aku yg tanggung semua okayyy. dahlah anak kau tak bg nafkah kat aku dan anak, korang tambah pulak dgn hutang2 bodoh korang tu. time ade duit tak beragak nak settlekan hutang tp korang berjoli kan. lpastu nak bg anak kau yg lain hdup mewah, kau guna nama suami aku. 

lpastu kau tak bayar dan nama suami aku blacklist. bnyak cantik muka korang. konon alasan nak bg anak hidup mewah sanggup berhutang. tu namanya bod** tau takk. bukannya berkorban untuk besarkan anak2, tp kau lg merosakkan anak2 ade la.

lpastu baru ni call suami aku nak pnjam nama nak beli moto pulakkk. looooool kau dah blacklist kan nama die lg nak gune lg. lpastu suami aku bg tau la kan ke nama die dah blacklist. tapi diorg boleh jawab yg diorg ade member boleh buatkan loan even dah blacklist zzzzzz. then what? lpas dah bg guna nama korang tak bayar pulak kan? nak bia suami aku muflis agaknye. huh.

then kitorg pnye hdup jd tak tenang sbb mertua aku asek mntak duit. aku tau korang pembaca ni cadangkan kitorg untuk cerai kan? no no. suami aku is the best husband in the world. mayb die tak berharta tp bab2 lain die terbaik. tak perlu aku mention sini. kang jd tajuk ‘suami aku the best’ pulekkk. hurmm. now aku mngandung anak ke dua. insyaallah hujung bulan 12 ni bersalin.

now suami aku same2 run bisnes ngan aku. Alhamdulillah makin maju dan berjaya. kitorg pun tgh carik2 rumah nak beli huhu. mak bapak mertua aku? suami aku just bg duit belanja tetiap bulan. bnyak bg 1k sorang sebulan. dan suami aku dah nasihat diorg jgn berhutang ape semua lg as hutang2 diorg smua suami aku dah settle kan. kalau ade hutang lg suami aku cakap suami aku takkan ambek tahu dah. and mak bapak die meroyan huhuhu. yela takkan aku nak ajar suami aku benci mak bapak sndiri huhuhu. 

kitorg pun jarang balek sana, bukan ape, sbb dedua bz kerja. takdela jarang mane sebulan paling busuk pun msti skali balek. anak2 aku pun bibik dok jaga , kitorg pun tak bnyak spent time sgt, sbb yela muda lg ni nak carik ape yg termampu, sbb taknak jd mcm mentua aku tu kan huhu, ini kan pulak diorg meroyan tak dpt jumpe cucu huhu.

camtula ceritanya. aku singkatkan je sbb kalau nak cite betul2 panjang sgt. aku just nak nasihatkan, kalau korang nak kahwin tu, tolong la siasat dulu family balal suami/isteri korang. jgn jd mcm aku okay. cam aku ni nasik baik sumi aku okay. cuba korang bayangkan kalau suami aku jenis mcm mak bapak die jugak? haa. aku bersyukur dan redha atas ape yg jd, pengajaran untuk diri aku supaya lebih berhari2 dan smpaikan kat korang. Tolong la, sbb bile kau kahwin kau bukan kawhin dgn isteri/suami koraang je, korang kahwin ngan family die skali. sbb tu aku cakap siasat dulu sebelum kahwin. dah kawin lg payah huhu.

okaylah smpai sini je kisah aku dan mertua. insyaallah weekend ni aku anak branak pegi bercuti di istanbul. doakan kami selamat pergi dan pulang.

– mila


Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: