"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

8 Jul 2017

Keliru Antara Sambung Belajar , Berniaga Atau Kahwin




Assalamualaikum admin. Tlg hidekan profil saya. Saya nak mintak pendapat dari pembaca krt. Kisahnya begini. Saya lepasan sekolah,, berusia awal 20an dan bakal melanjutkan pelajaran dlm peringkat ijazah(xpasti lagi).. Saya sebenarnya dah  tak berminat nak teruskan pelajaran.. Kalau ikutkan result saya mmg cemerlang. 

Sekarang saya bekerja dan masih keliru nak teruskan belajar atau tak.. Saya ada kekasih dan kitorang dah lama berhubungan. Dia memang selalu ajak saya kahwin.. Tapi keluarga saya bermasalah sikit untuk beri kebenaran nak kahwin.. Mungkin sebab saya yang paling pintar dalam keluarga. Berbeza dengan keluarga belah kekasih yang jenis nak bagi halalkan hubungan daripada selalu keluar baik kahwin je terus. Sedara mara keluarga saya mmg jenis yang belajar tinggi2.. 

Kalau saya berjumpa dengan sedara mara mesti diorang akan tanya sambung  tak belajar.. Saya  taktau nak jawab ape.. Sebab nanti diorang akan mengata kat saya.. Nanti diorang kata sayang la budak cerdik dan gatal nak kawin.. Say a rasa down sangat2 dan rasa malu nak berdepan dengan diorang.. Diorang takpelah anak orang senang.. Kahwin masa belajar pun mak ayah yang tanggung majlis kahwin.. Dan bende ni akan pengaruhkan keluarga saya sebab keluarga saya selalu dipandng rendah oleh sedara mara yang lain.. 

Mulut orang kite xleh nak tutup terpksa pendam je walau sakit hati sekalipum.. Tapi bagi saya xsemestinya kita xbelajar kita xleh berjaya. Saya ingat nak berniaga sebab kekasih saya tu berniaga. Jadi kitorang merancang la nanti nak buke bisness sama2. Lagipun rezeki tu melimpah ruah lepas kawen. Saya kalau boleh nak halalkan hubungn nim. Sy taknak hubungan ni jadi sia2. Sebab tu saya taknak belajar dan nk kumpul duit nak kawen.. Lagipun saya bukan orang senang.. Saya taknak susahkan keluarga saya nnti kalau saya takde duit masa belajar.. 

Saya memang seorang yang berdikari dari kecil lagi.. Apa2 yg saya nak beli saya akan usahakan jugak.. Sampai masa sekolah dulu saya buat bisnes kecil2 jual kat kwn2 sebab nk tnggung diri sendiri xnak susahkan keluarga.. Nak2 sekarang ni saya tengok ramai budak lepasan u yang menganggur. Kene bayar pinjaman lagi nanti. Lagipun saya tngok oam yang berniaga pendapatan dia lebih besar dari yang kerja kerajaan/swasta nim asalkan kita kene usaha lebih dan tak putus asa. Insyaallah rezeki tu akan melimpah ruah.. 

Boleh beri pendapat x samada nak teruskan belajar atau x.. Sy keliru sangat2 dan tertekan sebab saya rasa tersepit dan berbelah bagi.. Kalau ada yg senasib dgn saya share2 la pengalaman tu. Harap ada yg sudi beri nasihat dan pendapat yg berguna pada saya 


Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: