"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

26 Jul 2017

Guna Ubat Sembur-Sembur, Ini 4 Nasihat Untuk Pesakit Kencing Manis Oleh Pakar Perubatan


Guna ubat sembur-sembur untuk Kencing Manis, akibatnya kena beraya di Hospital!

52 tahun, bertahun Kencing Manis dan Darah Tinggi. Semua komplikasi sudah ada, tapi masih tidak pernah terkawal bacaan gula nya. Akhir sekali ke klinik bulan Ogos 2016, kerosakan buah pinggang kronik tahap 4; bacaan creatinine 309 umol/L (normal bawah 100).

Entah dengar "nasihat" siapa, beliau hilang dari radar. Tinggalkan keSEMUA insulin & ubat-ubat yang lain. Pastu ambil ubat sembur-sembur G***** yang berperisa epal.

Orang sibuk berhari raya (raya pertama), beliau sudah tak tahan. Kaki bengkak seminggu. Mana taknya, bacaan creatinine sudah sampai 1100 umol/L. Tidak sampai berapa bulan, buah pinggang rosak habis dan memerlukan rawatan Dialisis seumur hidup.

Kami menyarankan Dialisis secepat mungkin tetapi beliau berlengah. Tak mahu dulu katanya. MasyaAllah hendak tunggu apa lagi, kami pun tak tahu. Tup-tup dua hari kemudian, pada pukul 8 malam, tiba-tiba beliau tukar fikiran. Nak Dialisis, lepas itu minta nak buat SEKARANG juga.

Maaf ye Pakcik, kami semua manusia biasa. Walaupun kami senyum sentiasa, memang agak membara di dalam.

Elok saya berpesan di sini:
1. Tidak ada ubat sembur-sembur untuk Kencing Manis. MENIPU. Tidak ada apa yang diserap lidah yang boleh sampai ke organ pankreas untuk penghasilan insulin.

2. Mohon jangan cari jalan mudah untuk rawatan Kencing Manis. Ikut nasihat Doktor, jururawat, pegawai farmasi dsb. Kawalan mesti sampai tahap gula (puasa) 4.4 - 7.0 mmol/L dan HbA1C < 6.5% (CPG 2015). Jangan sekali-kali TINGGALKAN ubat. Mencari nahas namanya. Kalau teruk bacaannya, maaf, sekejap sahaja organ-organ dalaman anda akan rosak.

3. Kalau Doktor sarankan apa-apa ujian atau rawatan di hospital, ikut sahaja lah. Bayaran gaji kami sama sahaja, buat atau tidak. Kami buat semuanya untuk menyelamatkan nyawa anda.

4. Mohon pesakit-pesakit memahami tugas Doktor. Kalau malam-malam minta itu ini, mana mungkin! Seorang Doktor menjaga entah berapa ratus pesakit. Nak nak lepas Raya ini, hospital dah jadi macam rumah terbuka. Sakit berbulan, berminggu-minggu pun baru nak datang. Ramai yang dah teruk sangat, yang ini memang susah nak diselamatkan.

Ya betul, anda memang boleh membuat pilihan apa-apa yang anda mahu. Tapi fikir-fikirkan lah. Kalau anda sakit, siapa yang susah.


Pakar Perubatan & Buah Pinggang


Teringat peristiwa gambar di bawah pagi tadi. Kami berusaha untuk menyelamatkan pesakit berumur 30 tahun, anak comel nya baru berumur 4 tahun. Pesakit lain tapi tenat gara-gara Kencing Manis juga!

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: