"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

7 Jul 2017

Disantau Rakan-rakan Perniagaan yang Cemburu Dengan Kejayaan Diri



Bismillah, dengan ini saya nak share pengalaman saya kena santau dan disihir. Cerita ini tidak dituju kepada siapa siapa tapi sekadar memperingati semua orang disamping menyucikan hati masing masing. Mohon doa bagi saya. Sedikit panjang, moga moga bermanfaat.

Sebelum ini saya hanyalah biasa biasa saja, student medic yang tiada apa apa. Akhir tahun 2015 saya mula melibatkan diri secara serius dalam bidang perniagaan. Saya bangunkan brand kecantikan sendiri, FURAIHA. Allah bagi rezeki kepada saya Alhamdulillah produk FURAIHA cepat mendapat tempat di hati pengguna. Brand dan team kami tersebar dengan sangat cepat, Allah bantu Alhamdulillah, tapi tak ramai yang senang hati.

Awal tahun 2016, saya pulang ke Mesir untuk ambil exam medic yang saya dah pending lama. Masa ni semua orang tegur saya, Fara kenapa muka burn hitam. Nak fikirkan logik, tak patut jadi hitam sebab saya berniqab. Lama lama saya perasan, muka saya jadi macam hangus walaupun bahagian kulit lain putih. Tak logik, tapi saya tak fikir pelik pelik.

Tak lama lepastu kulit muka saya macam allergik dalam satu malam, naik macam macam. Takde tempat yang bersih, semua macam rashes. Semua orang tegur kenapa muka saya macamtu, padahal dulu licin bersih putih. Owner produk kot, takkan muka camtu. Okay, saya layan je lagi sebab saya seorang yang positif.

Disebabkan saya berniqab, saya minta adik saya jadi face of FURAIHA. Kulit muka adik saya Erin, MasyaAllah memang cantik tanpa sebarang cela. Tapi lepas dua tiga bulan produk kami meletup, muka dia start naik macam macam. Sampai satu tahap dah macam berulat walau bahagian kulit lain cantik je.

Saya dah istighfar, saya tak expect santau tapi saya cuma anggap itu ain sahaja. Mula mula masih dalam denial state, saya ingatkan adik saya allergik seafood ke apa kan, rupanya santau. Allah. Saya balik Malaysia bulan 3, jalani hidup macam biasa. Sehinggalah waktu kemuncak bulan 8 saya dah tak tahu apa yang kena dengan diri saya.

Saya dah macam tak terurus. Nafsu saya hanya nak tidur sahaja. Hidup saya tak terurus. Saya tak boleh makan, nafsu saya diikat, walau lapar gila saya hanya mampu makan 2,3 mulut sahaja. Sedih. Saya lost weight sangat drastik. Berpuluh kilo. Muka saya takde seri, macam ada sesuatu yang halang di muka.

Waktu ni saya dah mula sakit teruk tapi saya masih belum tahu yang saya disantau. Saya dah mula lupa macam macam, otak saya dah affected. Biasalah sihir, macam virus lama lama dia makan ingatan. Sebabtu ada tahap boleh jadi gila jika kita biarkan. Waktu ni saya dah tak ingat hari apa, saya tak tahu ini siang ke malam. Sebab saya tidur pun kadang kadang sampai 2-3 hari straight. Tak makan tak apa.

Bahkan saya nak congak kira 5+5 pun saya terpaksa pakai kalkulator. Fikiran saya dah tak berfungsi normal. Tapi rezeki kan, Allah murahkan rezeki saya. Duit dalam akaun tak terjejas bahkan makin bertambah. Bisnes saya stay Alhamdulillah, cuma saya sahaja berperang bagai nak mati. Sehinggalah satu hari, saya post jari saya pakai cincin cantik sangat di fb. Masa ni saya dah kurus gila. Saya terima satu pm dari seorang ustaz perawat. Dia bagitau yang saya sakit dan minta saya segera berubat. Saya masih tak percaya dan minta dia jelaskan.

Bila saja dah ada orang suruh saya berubat, jin jin ni dah mula marah dan mula appear depan kita. By times, saya lihat kain kapan terbang, orang main guli, pocong dll. You name it semua dah tengok. Saya jumpa paku, saya jumpa macam macam benda pelik. Saya terima kiriman pelik pelik dari courier. Masa ni saya sangat sakit, setiap selepas asar dorang tikam tikam bahu dan rahim saya. Pinggang sakit gila macam nak patah. Kepala dorang buat sakit sampai makan panadol sepapan pun takde kesan.

Saya tidur dengan air mata, sakitnya terlampau. Tak boleh nak cerita, derita sangat. Satu hari tengah saya duduk bersila, dorang tarik kaki saya ke atas dan patahkan sampai bunyi 'krukk'. Dan di sendi sendi dan lutut dorang duduk dan tinggal. Sakit sangat, akhirnya berbulan saya tak boleh jalan sebab dorang dah berumah dalam tu. Nak bagi lumpuh. Saja dorang attack kaki supaya saya tak boleh kerja dan pending segala urusan. Dorang hidup di setiap sendi dalam badan.

Kalau nak berjalan tak boleh berdiri sebab tumit ni bagai kena tusuk paku, jarum dan pisau. Sakit gila, muntah santau angin, muntah kaca. Sebijik macam mayat hidup. Sampai satu tahap, rumah saya yang 3 tingkat banyak bilik. Kami sekeluarga hanya tinggal dan duduk sebilik sahaja. Semua tidur sebilik dan lain lain semua dibiarkan kosong.

Kenapa? Sebab rumah dah macam rumah hantu. Macam macam ada, dengan macam macam bunyi dan rupa. Bunyi burung gagak dan macam macam. Macam macam yang saya jumpa, macam macam mimpi yang datang dan bermacam benda dah jumpa, bola api dan lain lain. Ianya satu dunia, beyond normal. Saya berubat dengan tak tahu berapa ramai ustaz dah. Habis dah berpuluh ribu. Sampaikan ustaz ustaz yang rawat saya kebanyakkan angkat bendera putih, give up. Sebab kes saya ni terlalu berat. Tak padan dengan dorang, kalau dorang bantu juga nanti sakit dorang dan family.

Ustaz ustaz cakap saya berada di skala 9.5 daripada 10. Biasanya kalau 10 orang tu dah mati huhu. Tapi Allah masih bagi panjang umur sehingga hari ini. Tujuan orang orang yang buat saya cuma nak saya mati, bisnes saya lingkup dan saya hilang terus dari dunia. Bukan sorang yang buat saya tapi sangat ramai. Setiap dari mereka saya tahu siapa. Allah bukakan bila lama lama kita ikhlas beramal, Allah zahirkan. Semuanya perempuan. Hamba Allah. Biasanya orang yang tak puas hati dengan kita adalah orang yang rapat dengan kita, tahu financial kita, tahu keadaan kita.

Bila saya tahu siapa, saya frust. Sebab saya sangat baik dengan dorang, dorang ni orang dihormati, orang hebat, naik hotseat, ada pengikut dan saya tak pernah buat jahat dengan dorang. Saya frust sebab tak sangka sampai tahap ni orang nak saya lingkup dan mati. Mereka berhabisan bukan sikit malah cecah sampai ratus ribu dengan main sihir. Muka dorang pun cantik sebab susuk, produk nak laju main pelaris. Tak semua macam ni, masih ada yang berbisnes patuh syariah dan takutkan Allah.

Rambut saya gugur sangat banyak, muka saya berubah warna setiap hari. Sekejap hitam, sekejap biru, sekejap pucat macam mayat, sekejap kuning macam sami. Dorang nak buat saya jadi buruk supaya siapa yang jumpa saya akan fikir, ehhh ini ke founder produk. Mereka ini orang yang tidak percayakan rezeki dan sanggup syirik dengan Allah demi dunia yang sementara. Jangan ingat kedai je ada pelaris, produk pun ada pelaris, muka boleh pakai susuk dan nak jadi public figure nak orang tunduk pun boleh.

Sebelum saya mula bisnes dan waktu saya minta izin Syeikh saya, dan kasyafnya syeikh dah cakap ini akan berlaku. Perempuan ni sangat emosi jadi mereka senang hasad. Dalam neraka pun sangat banyak perempuan.Kalau lelaki jarang hasad sebab dorang rasional. Cuma lelaki ni masalah satu je bila dia nak seseorang perempuan tu, dorang sanggup buat apa pun.

Macam saya selain dari sebab bisnes, saya kena juga guna guna dan pengasih dari lelaki entah dari mana mana. Cumanya sihir dorang tenggelam dari kuatnya sihir yang datang dari sebab bisnes. Tapi you all ni cerita lamalah. Sekarang ni dorang ada lain tapi tak boleh masuk dalam diri sebab pendinding sangat kuat. Dorang main main kat luar je, datang dekat takut hahaha.

Back up belakang kita ada syeikh saya, ustaz ustaz yang masih sampai hari ini bantu saya Alhamdulillah semua dengan izin Allah. Dan diri sendiri kena ada pendinding sangat kuat nak hadap hasad dan dengki orang. Alhamdulillah sudah sihat sekarang, muka dah balik asal cumanya berat je tak naik naik lagi. Ada nak sponsor susu gemuk tak? Hahaha. Kalau perasan saya banyak ke majlis zikir dan maulid kan.

Yes dulu memang saya banyak ke majlis majlis macamni tapi bila dah bisnes saya jadi busy gila. Akhirnya Allah datangkan ujian macamni kepada saya supaya balik kembali kepada majlis dan jalan bersama ulama. Oh ya setiap kali ke majlis zikir muka saya akan jadi sangat cerah macam spotlight tau, sebab semua yang ada dekat saya waktu ni akan terbakar dan hangus. Dorang tak tahan sebabtu dorang blah. Selepas baik dari sakit Alhamdulillah Allah bagi sangat banyak. Dengan amalan yang kita amal untuk benteng diri, Allah bagi macam macam. Kalau orang hasad dan benci kita, cakap belakang kita Allah bagi lintasan hati tahu.

Orang main cara kotor, pakai susuk, pakai pelaris, ada kena santau dan sihir, Allah zahirkan dan bagi kita nampak. Orang yang berniat jahat dengan kita terang terang Allah buka depan kita supaya kita tak go further dengan mereka. Begitulah, Allah ini baik. Allah bagi kita melebihi apa kita nak. Saya tak pernah balas orang yang buat saya bahkan mereka masih gigih sampai sekarang walaupun mereka sedang membakar duit mereka dan membakar diri sendiri.

Mereka tak senang sampai sekarang, tak kaya sampai sekarang, tak bahagia sampai sekarang. Saya mendoakan mereka diberi hidayah, kesian dengan suami dan anak anak mereka. Rezeki Allah luas, percayalah. Bila mereka dah tak dapat attack saya sebab sakit, mereka attack yang berdekatan dengan saya. Terutamanya family saya, tapi dengan sebab inilah kita lebih kuat beramal dan bantu family kita. Bukan niat nak jadi perawat pun, taknak pun.

Biasa je saya pasang radio kecik ruqyah tu sepanjang masa, tiba tiba dia akan tutup sendiri. Kita bukak lagi dia akan tukar kepada lagu pula. Dan saya bukak lagi, dia akan buat bunyi radio rosak pula zzz...zzz..zzz haha. Bila saya di bilik air tingkat dua time maghrib dia akan mai dekat tingkap cakap, 'Assalamualaikum fara, bukakla pintu. Nak masuk, nak masuk.' Dia tak boleh masuk sebab rumah semua dah berpagar. Kalau ada izin kita baru boleh masuk.

Waktu saya baca selawat dan wirid macam macam akan datang mengzahirkan diri bila Allah nak tunjuk supaya kita boleh mengelak dari terkena sihir lagi. Waze memang dia selalu kacau, peralatan office memang dia selalu kacau. Actually keluarga saya orang bisnes dan masing masing ada pesaing, macam macam yang datang tapi Alhamdulillah Allah selamatkan. Jangan risau bagi mereka yang terkena sihir dan santau. Sihir pemisah suami isteri ke dll. Percayalah, satu masa benda ni semua akan expired dan pulang balik kepada tuannya. Akan makan diri mereka balik. Tugas kita hanya perlu beramal sahaja dan serahkan kebergantungan kepada Allah.

Tiada siapa mampu bantu kita melainkan Allah. Ingat Allah dah janji, yang hak akan menang mengatasi yang batil. Biar orang buat kita jangan kita yang buat orang. Yang jahat takkan senang selamanya dan yang baik takkan susah selamanya. Allah ada, Allah bersama anda, Rasulullah cintakan anda. Saya faham sakit dan perit anda, moga dengan sakit ini kita lebih rapat dan cintakan Rasulullah. Syeikh saya pesan, bila orang buat jahat dengan kita biarkan. Itu akhlak mereka, biar mereka jawab sendiri dengan Allah. Akhlak kita tetap sentiasa kena berbuat baik dengan orang.

Sharelah kepada rakan anda, tag yang berkenan. Saya nak kongsikan amalan yang saya amal di post seterusnya. Moga bertebaran manfaat kita bersama untuk saham akhirat sana InsyaAllah. Saya tahu post ini akan menerima berbagai reaksi tapi kepada Allah lah kita sandarkan segalanya dan berlindung. Yang tak pernah melalui tak akan faham.

Saya balikkan segalanya kepada Allah moga penulisan ini bermanfaat dan kita lebih berjaga-jaga. Ini baru sahaja mengenai hasad dengki orang, belum lagi tentang khianat, fitnah yang bertebaran. Saya tulis ini dengan air mata berguguran. Saya tidak ada apa apa yang menyebabkan anda sanggup hilang Tuhan. Semua ini hanyalah ujian untuk dinaikkan maqam dan martabat kita bila kita sabar. Saya mendoakan mereka semua mendapat hidayah Allah dan bertaubat sebelum mati.

#founderFURAIHA
#FURAIHA


Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: