"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

13 Jul 2017

Berpantang Dengan Confinement Lady


 
Assalamaualaikum and Happy Weekend,

Confession aku sebelum ni pasal mak aku dah meninggal, so bila aku bersalin anak first aku decided untuk guna khidmat confinement lady.

Aku berpantang kat KL asalnya aku nak pantang kat rumah aku sendiri tapi desakkan keluarga dan orang orang tua aku pon mengalah laaa berpantang kat rumah nenek aku- kebetulan ada extra room since pakcik aku pegi oversea masatu selama sebulan.

Nenek aku ni, mak kepada arwah mak aku lah. Tua dah dalam 70 plus. So aku cuma duduk rumah dia, segala kerja pantang aku, confinement lady yang akan uruskan.

Masa 4 bulan orang sibuk pikir kelengakapan anak, aku sibuk survey Confinement Lady kat KL. Harga diaa macam aku bersalin kat swasta secara czer kalau full 40 hari hire dorang. Mana laa mampu, aku bersalin pon kerajaan jer, tapi tetap kena hire sebab first time mana aku reti.

Mak mertua aku ada offer duduk rumah dia, tapi aku tak selesa, so better not. So dengan duit hasil kami kumpul, kami dapat lah hire Confinement Lady yang tak popular (yang takder ig dan pakej mahal sangat sangat). CL (confinement lady) ni aku dapat contact through kawan aku.

Harga untuk service 15 hari (half day 9am-1pm) RM1500. Sehari RM100 lah kiranyaa. Apa yang dia buat? Maksudnya apa service dia.

9am- datang mandi kan baby

9.30am- suruh aku bertangas (sambil tu dia prepare lauk untuk lunch)


10.30am- start urut aku (czer so urut belakang tapi sedaplaa dia urut tak macam tukang urut uptown nak patah tulang aku)


12.00pm- done urut and tunku, balut badan aku dengan plastik sekali minyak panas nak mampos, ikatkan bengkung (aku terpaksa pakai air cond sebab tak tahan gilaa panas masa ni, agaknya kalau aku tahan je mesti badan aku dah kurus gila, haha)


12.30pm- aku lunch, tunggu aku susukan baby sebab badan aku dah tegang time ni nak baring semua need help.


1.00pm- kemas kemas barang dia then balik
Jujurnya aku puas hati service dia. Dia tak laa negative, cerita yang baik baik. Macam ibu ibu lah yang concern. Kadang kadang sampai tertidur bila dia urut.

TAPI, haha. Aku kan duduk rumah nenek aku. Bila dia tahu bayaran dia RM1500 then keja looks easy, naik laa hantu dia dan makcik aku. Masa ni aku depress wei.

Makcik tu baik, nenek aku dengan makcik aku pulak kejaa nak tak puas hati kat dia. Itu tak kena ni tak kena. Nasib laa makcik ni sabar tapi ada gak nampak dia terasa.

Kau paham laa kan orang tua tua, mana boleh pay more than seems-like-easy-service. Banyak kali aku terangkan tu paling murah, tu paling murah. Nak jugakk ada lagi murah lah apelaa. Ada jugak masa day 15 confinement aku, rasa nak lari. Nasib Allah ada buang godaan Syaitan dalam diri aku.

Makcik ni aku tak suruh dia datang dari day 1. Tak silap dia datang hari ke 5. Awal awal tu ada jugak orang masakkan untuk aku- nenek aku, makcik2 aku yang lain.

Tapi aku tak ambik straight hari ke 5 sampai 20. Aku jarak jarakkan sebab masa ni aku tengah siapkan thesis writting ada hari aku kena jumpa lecturer lah, apelah.

So let say next day tu aku tak suruh dia datang, dia frozen kan lauk sesiap, esok tu aku tinggal panaskan je. Tak elok? Takpela guys dari aku tak makan, kan?

Masa makcik ni jaga, berat aku turun dari 75kg-65kg. Habis jee dia jaga, tak turun turun dah. Yelaa sapa nak ikat bengkung, nak balut badan aku dengan plastik :(

Pendek kata service dia OK. Pejam mata jelah bayar, pengalaman pon dapat, badan pon rasa segar. Memang segar, just imagine 44 hari pantang tu aku boleh siapkan writting chapter 3,4 & 5. Tiap malam aku boleh stay back menulis thesis even czer. Bukan puji lebih tapi memang sedap badan.

Aku tak tau confinement lady lain macam mana. Kalau ada yang boleh uruskan rumah sekali lagi best kan? Tapi harga mesti lagi meletop kot. Tah!

Next time pantang aku nak duduk rumah sendiri. Nak hire CL tak? Maybe boleh kurangkan hari kot, sebab dah ada pengalaman sikit kan.

To CL out there, jangan mahal mahal please. We need your service tapi makin tahun makin mahal. Makcik ni pon dah naik sikit harganya, baru ni aku recommend dekat kawan, dah naik dalam RM20. Hmmm

Oh ya harga RM1500 tu tak termasuk phytonatal, herbanika semua. Service jee mende mende camtu tambah sendiri.

Untuk suami, make sure your wife has a conducive moment and space masa pantang. Sacrifice lah sikit duit dan tenaga. Sakit rasa badan lepas bersalin, kusam lah, letih lah, nak adapt new feeling as mom lagi, so please give the best.

Kalau korang bukan ada ada, isi rumah total 6k je macam aku and husband, seriously kena simpan dari awal. Tau jee pregnant memang kena menabung lebih. Kalau mula dari awal lagi baik :)
So ini jelaa cerita CL aku, have a good weekend. Byee

– Mrs A

Kredit : IIUMC 

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: