"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

9 Jul 2017

Aku Ada Anak Yang Suka Explore Dan Aktif, Nak Share Sikit Tips Bila Bertandang Ke Rumah Orang



Selamat hari raya, maaf zahir batin. Kali ni aku nak share sikit tips sebagai bapa yang mempunyai 4 org anak lelaki yang suka sgt nak explore. Alhamdulillah, setakat ni x da la bencana2 besar yg diorang pernah buat asl g rumah org lain, setakat air tumpah sket tu ada la. 

Tip pertama, jgn dtg umah chefwan, eh silap, pilih betul2 rumah yang sesuai. Terus terang, semenjak anak pertama aku lahir, ada benda yg aku korbankan, aku terpaksa hadkan sesi datang beraya rumah kwn2 aku, sbb aku faham, isteri aku mmg payah nak handle anak aku dan agak bahaya sekiranya aku sangkut menyembang dgn kwn2 lama. Kalau pegi rumah kwn isteri tiada masalah, cuma kena bersedia utk bagi signal kt bini bile waktu kecederaan.

Tip kedua. Fikir samada perjumpaan kita tu mmpunyai nilai yg lbih tggi dr rm10 ke x. Andai lbih tggi, invest sket bli mainan yg murah kt giant atau econsave. Seyes, bnder ni nampak simple tapi dah bnyk sgt mmbantu. Budak2 bukan peduli pon mainan tu brp ringgit, janji baru keluar plastik, memang semua teruja. Mainan ni bukan utk anak aku je, kalau berlaku perang rebut mainan dgn anak tuan rumah, mmg masa sesuai utk keluarkan. Kalau beli bnyk, jgn trus longgok keluarkan, ambil masa 30 minit baru keluarkan mainan kedua.

Tip 3, pastikan kedudukan tisu atau kain lap. Kalau boleh, amek siap2 letak dlm poket or tepi kita, jgn dh jd bncana sperti air tumpah dan mengalir, baru nk kelam kabut mintak kain. 

Tip 4, tgk menu mknn, elakkan berkuah. jgn kita fikir sgt nk bg anak makan kenyang2, diorang kalau dah exited, maner pndang makanan. Kebanyakan masa, anak2 makan sesuap dua je, pastu sambung main. Dlm kete baru mengadu lapar.

Tip 5, andai anak bergaduh, time ni boleh pakai strategi mainan rm10 atau pon nk jimat lagi gula2 lolipop. Kita suh anak kita yang pass gula2 tu pada budak lain, korang akan trkejut biler tgk betapa cepatnya budak2 ni berbaik.. yg penting, bertindak, jgn main biar je anak kita dibuli or membuli org lain.

Tip 6. Tengok dahulu susunan perabot, buat simulasi cara bermain anak kt rumah tu. Pkir keupayaan diorang nak mencapai, nak berlari, nak melompat. Kalau dlm rumah macam pameran muzium, baik duduk luar je dengan anak mkn kuih raya.

Tip 7, cubit . Kalau ada buat salah mmg tu je tindakan paling minimum tapi pedih. Kadang2 aku tau yg perbuatan ni x datangkan apaper utk anak aku, sbb dh imune ngan cubit ni, tapi sbb nk puaskan hati org lain, kena beraksi gak la. Nnti ckp belakang kt FB plak.. hehehe .. pernah sekali tu, aku nk cubit anak aku, tiba-tiba ada sorang brader ni dtg, genggam tgn aku kuat2 , dgn muka yg nmpk sedih sgt2 dier ckp, " biar la bang, budak2 tu bang, kesian bang" entah kenapa aku tgk muka dia jadi sayu dan tersentuh pulak. aku doakan brader tu sentiasa didalam rahmat.

Tip 8. Zaman sekarang, kebanyakan tv dh ada player video pki usb. Bwk siap2 thumbdrive yg ada semua video feberet anak2. Kadang2 mmg muka x malu je mintak tuan rumah psgkan, tp, selalu nya diorang enjoy je.

Tip 9, gunakan tablet or ipad, ini antara bnda yg selalu aku praktikkan sblm ini sehinggalah anak aku kedua disahkan mempunyai simtom speech delay. Setelah hampir 2 tahun aku bawak ulang alik hospital utk terapi, mmg kitorang dah kurangkan gadget2 skrin besar utk anak2. Tapi utk jumpa chef wan mmg kner kluarkan gak kot.. eh eh..

Sebenarnya bnyk lagi tips2 yg lain, yerla, lain anak lain minatnya. 

Yang penting orang kena paham, geng2 anak ramai ni kalau dtg berziarah mmg niat selalu satu je la, utk silaturrahim .Tgk la berapa bnyk persediaan diorang kener buat sblm dtg, semua kene siap fizikal mental, bukan dtg rumah sbb mknn, sbb nk tgk hiasan rumah dan lain2.. itu belum kena lagi dgn anak yg ada masalah autism or adhd. 

Kalau korang biasa g terapi kanak2, mmg akan jmpa.mcm2 lagi masalah pada budak2 istimewa begini. Mereka dan ibu bapa perlukan sokongan dari kita, kalau kita asyik nak berkira dgn kesusahan yg hanya dtg setahun sekali, bayangkan diorang yg menanggung segalanya 24 jam.

Kadang2 tetamu yang rasa sgt susah utk dtg tetapi sanggup hadir semata2 utk berjumpa dan kita melayan mereka dgn sempurna akan lbih mendatangkan rahmat utk kita. Janganla kita cepat sgt mengata buruk aib tetamu sehingga dihebahkan seperti satu sesi meluah perasaan beramai2. Semuanya atas punca anak2 yg belum pon baligh tu...

Artikel ni halal untuk disebar luaskan. Mungkin ada sahabat Facebook kita yang sangat perlukan tips ini untuk mengawal sedikit kelakuan anak2 yang ber akal panjang ini. Semoga yang kongsi artikel ni pun akan diberi pahala olehNya. Silalah LIKE, TAG dan SHARE sekiranya bermanfaat.

Follow Salahuddin Sharif untuk artikel selanjutnya..

Kredit : Fb Salahuddin Sharif 

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: