"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

2 Jun 2017

Tips Dan Cara Elak Di Benci Senior Dan Komuniti Kolej Gara-gara Cantik, Kaya Dan Popular



Actually, aku menulis entri ni adalah sebab aku perasan yang kawan-kawan aku terutamanya perempuan menghadapi masalah di kolej, university, sekolah, tempat kerja dan sebagainya. Semuanya adalah kerana dia cantik, cute, kaya, high self confident dan popular. So, aku boleh kata, entri ini adalah untuk para gadis (dan juga lelaki) yang menghadapi masalah di benci oleh orang sekeliling kerana dia menjadi diri dia yang sebenar dan menjadi popular kerana cantik or etc.

Masuk-masuk je tempat baru, korang perasan ada something tak kena. Masuk-masuk je, korang dengar bisik-bisik kata yang korang ni berlagak lah, sombong lah, bitch lah, slut la, player lah dan macam-macam lagi. Last-last, korang terfikir, "Kenapa satu batch saya benci kat saya. Walhal (Ceh walhal tu) saya tak buat salah pun" atau "Kenapa satu kolej kata I berlagak?", "Kenapa cikgu-cikgu / lecturers benci kat aku?" atau "Kenapa semua senior anti gila kat aku?", "Apa salah aku?"

Salahnya, adalah bila korang 'menjadi cantik' dan 'famous' dan 'top'.

Kalau korang nak tahu, jadi cantik ni susah sebenarnya sebab memang ada punyalah orang akan yang benci. Tak payah tengok jauh. Tengok sekitar dunia blog ni je. Apa yang aku perasan, sebagaian besar bloggers perempuan yang cantik dan comel yang famous, blog dia mesti tiada chatbox. Bila di tanya kenapa, mesti dia jawab sebab ada anonymous buat kacau, kutuk dan maki. Aku sendiri pun pernah nampak bab maki-maki kat chatbox ni. Hanya ada beberapa orang je yang sanggup lawan balik. Then bila dah bosan asyik kena 'bahan' je setiap hari, mereka pun remove lah chatbox tu.


So, disini, aku nak nyatakan beberapa benda yang korang tak patut buat bila pergi ke tempat baru seperti kolej, universiti dan sebagainya. Nak-nak bila korang junior.


1. Stay low. Avoid publisity murahan.
Elakkan gossip dan publisiti murahan. Jangan tarik perhatian dengan nak buat benda yang bukan-bukan. Jangan nak jadi attention whore. No people love attention whore. Kalau boleh, jadi invisible. Korang tau tak berapa ramai perempuan yang dalam kategori cantik yang berharap sangat yang dia invisible dan berharap yang tak ada orang kenal dan ambil kisah pasal kain dia? Dan jangan lupa untuk stay low. Jangan asyik nak belanja kawan. Jangan asyik nak tunjuk yang korang tu banyak duit. Jangan asyik bercakap. Jangan asyik rasa pendapat korang tu betul. Semuanya mesti sederhana mungkin.


2. Senyum tapi jangan melampau.
Orang asyik cakap, kalau jumpa orang, senyum. Kalau jumpa orang, senyum. Kalau jumpa orang, senyum. Kalau tak senyum, mesti akan di mark sebagai berlagak. Well f* that. Ya aku tau senyum tu satu sedekah. Tapi mereka semua bukan peminta sedekah. Actually, point aku, jangan hipokrit sangat. Be normal. Apa ingat orang normal jumpa 10 orang semua dia senyum ke apa.  Tak akannya. Even kalau JPM pun dia pergi cafe tak ada nya dia nak senyum-senyum macam orang gila.

So, masa yang paling sesuai untuk senyum adalah bila korang patut senyum. Selain tu, buat muka cool. Muka cool tu maksud aku muka ceria. Aku tak tahu nak cakap macam mana tapi anggap la muka cool / ceria tu, adalah muka bila korang tengah berborak dengan kawan baik BFF korang di sebuah taman yang hanya ada korang berdua je. Dan jangan lupa pandang sekilas orang di sekeliling. Jangan berjalan pandang depan jer. Kalau macam tu, memang korang akan di mark sebagai berlagak.


3. Jika anda perempuan, jangan bercakap dengan semua lelaki.
Anda adalah perempuan. Berbaik dengan perempuan sudah la. Bila nampak perempuan ajak borak, layan la. Tapi bila nampak lelaki tegur, nak buat tak tahu pun tak apa. Lelaki tak kisah pun sangat. Just buat muka ceria then senyum sikit pastu blah,  sure dah okay. Lelaki ni, special sikit, dia memang suka kat perempuan yang jual mahal. Ada thrill katanya. Ah kalau dah lelaki, macam-macam.


4. Jangan nak buat semua benda.
Aku tau korang pandai tu, korang pandai ni. Tapi kau adalah junior. Tak kira la kau hebat mana pun, kau tetap junior. So, kalau junior, buat benda 'cool' di hadapan senior dengan harapan senior tu akan tertarik dengan kau, memang kau silap lah. Sebab dalam otak para senior, dia akan nampak yang kau tengah buat sesuatu yang mencapub dan berbangga gila. And seriously, its kind of annoying.


5. Jangan bermake up tebal.
Don't do multi colour layers shawl. Dont wear red-white-yellow polka dots jeans. Pergi kelas tu buat la cara nak pergi kelas. Tak payah nak bermake up ya Allah mengalahkan artis melaysia yang rasa kalau bermakeup tebal-tebal 5 inci bajet boleh buat muka lawa. Pakai make up memang tak lawa. Saye ulang, pakai make up memang tak lawa. Kalau pakai foundation tu okay la. Tapi kalau dah berhias lima inci memang out of imagination lah. Contohnya muka awek aku yang sorang ni, masa tak bermake up gila lah lawa. Tapi bila dah main make up, terus tak... errr.

First time aku perasan yang kebanyakkan perempuan amat-amat tak sesuai bila bermake up tebal adalah masa perkahwinan kawan saudara aku. Aku tengok isteri dia ya Allah comelnya bila tak bermake up. Tapi bila dah kena make up, terus putih overated. Macam tepung dah. Kalau tengok sekilas, memang dah macam lepas main cari gula-gula dalam tepung.


6. Tak kisah la jawatan apapun, don't you dare to nominate your self.
Aku rasa, agak tak elok lah kalau korang angkat tangan dan cakap "Saya calonkan diri saya untuk jawatan tu". Melainkan kalau kau bukan junior. Seriously, banyak kali kot aju jumpa orang yang calonkan diri dia. Ya aku tau kau ada kredibiliti. Tapi jangan lupa, kau tak tahu apa-apa pun pasal tempat tu sebab kau adalah junior. So, mana-mana senior adalah berkredibiliti tinggi untuk apa-apa jawatan.

Tak pun, kalau korang jenis gila jawatan sangat, suruh je kawan yang baru kenal kat sebelah tu calonkan. Pastu bila kawan baru tu dan calonkan, pandai-pandai la buat muka marah sambil cakap "Eh apahal aku pulak, apahal aku pulak". 


7. Berkawan dengan orang yang paling dekat - As starting, berkawan dengan roomate.
In order tak kena cop sebagai berlagak gedik etc, better kalau korang mula berkawan dengan roomates. Sebab anda akan lepak dengan roomates untuk satu jangka masa yang lama. Lagi pun, orang mesti akan tanya roomates bila nak tahu perangai sebenar seseorang seperti "Hey, kau roomate dia kan. Apasal dia berlagak sangat eh?" Well, at this point, kalau korang berbaik dengan roomate, mesti roomates tu dah start back up korang. Lagi pun, orang lain semuanya berpendapat "Tak kenal maka tak cinta. Dah kenal, macam celaka"


8. Kau ingat kau hot? Aku lagi hot lah. 
Tak payah nak jalan lengang lengok pakai ketat-ketat tarik perhatian lelaki. Dalam kumuniti lelaki, lelaki memang suka perempuan seksi. Tapi tak lama sebab selepas perempuan tu jadi pujaan ramai, dia bakai jadi bahan kutukan. Contohnya "Weh kau tengok perempuan tu. Perhh, meleleh siot." Sambil sengetkan kepala untuk dapatkan angle yang tepat. Then lelaki lain akan kata "Yang mana, yang tu ke? Dia pakai baju macam.... ". Then cerita pasal perempuan tu seksi akan jadi makin tersebar. Then then, sila rujuk kepada point nombor 1 entri ini.

Dalam komuniti perempuan pula, students perempuan yang duduk di hostel akan sentiasa 'berperangai lebih baik' berbanding dari yang duduk di rumah sewa. Ni semua sebab gossips lah. Dan, jangan nak rasa yang korang tu hot sangat. Kalau korang famous pun, mungkin sebab kat kolej tu korang je la yang lawa sikit dari perempuan lain. Bak kata Zarif, "Eh, lawa ke perempuan tu? Hmm boleh la, kalau standard Micet, aku bagi 7 per 10 lah." Maksud nya, anda ratu kampung. Bukan ratu negara. Dan, aku rasa ramai setuju kan yang jadi hot dan dapat banyak attention adalah tak best mana. Ye la, dah famous kan. Nak buat semua benda kena hati-hati.


9. Don't do blog.
Blog adalah tempat paling mudah untuk orang lain tabur fitnah dah lahirkan benih-benih kebencian dan kemarahan. Jadi, jangan buat blog dan ceritakan pasal boyfriend(s), scandal(s) dan benda yang gedik-gedik mamat mana nak mengurat korang dan mamat mana buat korang bengang. Sebab nanti mesti akan ada punyalah yang menyampah. Then bila keluar pergi ke cafe, akan ada yang berbunyi "Hey, tu la penulis blog yang bla, bla. Blog dia gedik youuuu." 


10. Ye la ye la. Kau sorang lah ada pak wer / awek.
Ni untuk korang yang duduk hostel. Masa korang tengah gayut tu, ya Allah tolong la pergi ke luar bilik. Bernanah telinga roomates dengar suara-suara control kau. Pastu pastu bila gelak je bunyi "Hihihi". Apahal gelak bunyi Hihihi? Bab ni, lelaki setahu aku wajib berborak kat luar. Memang jarang la lelaki nak kasi kawan dia yang lain dengar perbualan dia.

Pastu masa bergayut, tangan ke mana, kaki ke mana. Sebelum bergayut, barang-barang okay je. Selepas bergayut, sedar-sedar pen ada dalam mulut. Pembaris dah patah-patah. Ye lah, masa tengah bergayut mana sedar diri sendiri tengah buat apa kan? Ceh, ingat aku tak tahu.

**********************************************************

So benda yang paling penting kalau korang nak disukai ramai, adalah menjaga hubungan baik antara perempuan. Perempuan kebanyakkanya hipokrit. So, samaada korang nak jadi hipokrit dan live well atau jadi you real self and living the hell, your call. Tapi tu la. Sampai bila kita nak jaga semua perasaan orang kan. 

So, macam aku cakap awal-awal tadi, anda kena hati-hati bila berada di kolej nak-nak kalau korang cute. Well, korang mungkin akan tertanya2 apakan maksud sebenar cute. Actually,tak penting pun apa maksud sebnar, yang penting, korang cute atau tak. Cara nak tahu korang cute atau tak mudah je. Korang buka google, korang tulis "Who is the cutest". Then korang tekan "Im feeling lucky."

Kredit : theotherkhairul

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: