"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

19 Jun 2017

Siapa Yang Tak Idamkan Keluarga Bahagia. Mesti Ramai...


Bismillahirrahmanirrahim.
Tak tau kenapa, time raya ni banyak pulak confessions pasal family matters. Masa ni, semua luahkan rasa sedih berkaitan family. Aidilfitri yang sepatutnya jadi hari yg menggembirakan and jadi medium utk eratkan silaturrahim, boleh jadi satu hari yang menjadi mimpi ngeri bagi sesetengah orang. Isu hangat sekarang:

-perempuan buat kerja, lelaki goyang kaki (bukan semua)
-makcik2 pakcik2 suka compare diri dengan sepupu lain
-mak ayah layan macam anak tiri
dan sebagainya.

Saya menulis ni bukan sebab diri/family perfect, bahagia, senyum sampai telinga sepanjang masa, tapi just luahan hati, harap yang membaca dapat sikit manfaat utk sama2 perbaiki diri.

Mmg tak dapat disangkal lagi, family plays the most important role in a person development. Kita boleh nampak whether a family bahagia or didik anak diorang dengan betul melalui perangai and personality anak2. Kalau anak2 membesar dengan herdikan, kata caci maki, jangan harap anak membesar menjadi seorang yg lemah lembut, sopan pijak semut tak mati. Tapi benda ni tak mustahil, kalau anak2 ada inisiatif utk ubah diri sendiri, but most people akan membesar ikut perangai mak bapak.

That's why pendidikan and ajaran kpd anak2 sejak kecil tu sangat penting. Pendidikan anak2 bukan bermula umur 5 or 6 tahun bila diorang masuk tadika, tapi start since diorang lahir lagi. And Alhamdulillah sekarang makin ramai yang sedar perkara ni, even anak yg umur 1 tahun pun, ada dah dihantar ke pusat asuhan.

Zaman sekarang ni, parents sibuk dengan kerja utk mencari rezeki, ye lah, kos sara hidup meningkat, kena kerja kuat utk sara family. but some of them sibuk sangat kerja sampai abaikan anak2. hasilnya, anak2 membesar tanpa sentuhan kasih sayang ibu bapa, tak diajar survival skills, social skills ke laut, kemahiran hidup pun terabai. Tak boleh jugak nak salahkan parents, sebab tanggungjawab mereka nak cari rezeki, kalau tak kerja nak dapat duit dari mana kan. tapi bila ada masa lapang, cubalah spend quality time with your kids.

And akhirnya, penyelesaian kepada semua masalah adalah kembali kepada Allah swt. Bila sesebuah keluarga dibina hanya kerana Allah, pasti akan bahagia. Bila family ada masalah, check semula hubungan dengan Allah. In shaa Allah ada jalan penyelesaian yang dicari.

Sekarang ni harap dah boleh lah berhenti tolak semua kerja kepada kaum wanita, berhenti menyalahkan kaum lelaki tak buat kerja, makcik2 pakcik2 boleh stop compare anak2 antara satu sama lain (this can really affect a person's self-esteem, anak2 mungkin membesar dengan rasa dendam antara satu sama lain).

p/s: Sorry lah kalau penulisan ni agak mengarut ke apa, harap bermanfaat and thanks for reading.
– Z

Kredit : IIUMC

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: