"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

14 Jun 2017

Pernah Dihina Kerana Hitam, Buruk, Gemuk Dan Busuk...Tapi Kini Semuaaa Mengangaa




Bismillahirrahmanirrahim.. sekarang tengah hot story pasal laki ke perempuan ke memang pandang rupa pandang fizikal, kan? yee… izinkan admin approve pengalaman aku nie sebab aku pernah alami benda yang sam..

Semenjak dari di bangku sekolah rendah aku dipulau dibuli dari segi mental kerana rupa paras yg xmenarik ditambah berkulit gelap dan gemuk.. sekarang umur aku 23 tahun.. masa aku sekolah rendah, waktu darjah 5 aku dah start period, hormon dewasa dah muncol, makanya naik la jerawat bertepek2 di muka.. sadisnya hati masa tu, dah la hitam, gemuk lagi, berjerawat pula.. bdk2 laki panggil aku bdk jerawat, busuk, mcm2 lagi.. bdk perempuan mmg nak xberkawan, biasalah bdk perempuan suka ikot bdk lelaki, klu bdk laki xnak kawan, dorang sama pulaukan even masa tu sekelas dgn cousin sendiri, sebab dia anak cikgu (anak cikgu femes ramai nk berkawan, mudah jadi pengawas) dia sendiri pon xnak berkawan dgn aku pdhal time raya time majlis berkumpul anak beranak kemain rancak kami berkongsi cerita.. 

Sekolah rendah memang satu nightmare bagi aku.. pernah mereka mengata2 aku sampai aku tertekan, sampai lah ibu aku datang sekolah nasihat kan bdk2 tu jgn layan aku mcm tu sebab dah mcm pembulian hingga menimbulkan tekanan.. tp malangnya apabila mereka mengadu pada guru kelas, dan aku dimarah.. bersabarlah aku menghabiskan sisa sekolah rendah tanpa kawan namun syukur mendapat result cemerlang time Upsr.. naik lah aku ke sebuah sekolah menengah kluster.. masih menjadi si gadis yang buruk, masih dipulau kawan2, namun syukur masih ada yg ingin berkawan.. budak2 lelaki? haram satu pon xtegur atau ingin menjadi kawan.. 

Pernah bergaduh besar dgn budak lelaki, mcm2 yg dikata, akhirnya yg jatuh salah tu aku.. siapa mampu bertahan.. memang ketika tu badan aku besar, tapi hati ku juga masih seperti kamu2 yg lain, mudah terasa, ditambah darah muda yg mudah nak marah, aku melawan bdk2 yg mengata tu, tp seringkali jgk aku yg dipersalah even oleh guru2.. mereka anggap aku suka mencari gaduh, anggap aku bermulut puaka, sedangkan aku cuma mempertahankan hak sendiri.. ini bayaran yg terpaksa aku terima bila mana tidak femes, dan juga tidak menonjol dr segi pelajaran, jd tidak ada mana2 pihak yg akan menyokong.. 

Aku tidak bodoh, cuma pelajar biasa yg cuma mampu dapat 6A Pmr, dan 7A Spm.. tidak sehebat org lain, jadi cuma dipandang sebelah mata.. tidak ada jasa pada sesiapa jd apa yg berlaku pd aku bukanlah apa2 bg mereka.. hidup ditindas akibat rupa paras yg tidak cantik ni memang stress, berkumpul dgn keluarga besar pon sering dibanding dgn sepupu2.. di sekolah siap ada kawan yg cakap aku lah paling burok kt sekolah tu.. dulu kecik2 selalu rasa nk bunuh diri , xnak keluar bilik, xnak jumpa sesiapa, malu dgn diri sebab masa tu masih muda remaja, masih xpandai bersyukur dgn apa yg dikurnia, namun selalu pujukkan hati, 

Alhamdulillah atas segala yg Allah beri berbanding mereka yg kurang upaya dan ada cacat cela..pujuk hati sebab nak habiskan sisa2 kt sekolah dan terus kuat berhadapan dgn manusia.. ingat lah manusia, kadang2 kita rasa kata2 kita sekadar gurauan atas sekadar ingin berbicara, tapi sebenarnya, kesan tu menusuk hati, mungkin diingat sampai ke mati.. sungguh, berhati2 lah berbicara walau dgn adik sendiri.. menjadi si tidak cantik bukan pilihan sendiri, tp Dia yg memberi.. dilabel kotor kerana berjerawat dan hitam, badak makan banyak kerana gemuk, gurauan kah itu??? masa terus berlalu dan aku kian dewasa, menyambung pengajian di universiti, sudah ada sedikit simpanan sendiri, aku beli produk utk kulit. 

Bermacam2 produk telah ku cuba, pernah sampai terbakar kulit cuba itu cuba ini, nmun akhirnya jumpa produk yg sesuai.. syukur kulit makin bersih gebu gebas.. namun badan masih gemuk, masih direject oleh lelaki, dan tidak ada yg sudi berkenalan..hahaha..plg terasa bila berkenalan dgn ku tp berkasih dgn kawan, sangatlah makan hati berulamkan jantung.. terus simpan tekad dalam hati, aku nak kurus.. kebetulan cuti sem bermula, aku betol2 jalan kan projek kurus aku.. sbb tgh semangat dan xada kerja kt rumah, kadang2 3 jam sehari aku exercise.. 1j30m pagi, 1j30m malam..tp starting dengan tempoh masa yg sedikit lah sampai aku betol2 mampu buat tahap tu.. 

Makan mmg berpantang gila2.. aku campur segala tips diet aku tahu.. aku xbuat atkins, tp ambil tips diorang sikit.. jd aku tahulah buah tu manis, boleh gemuk, jadi aku kurangkan makan buah.. lauk pauk segala berminyak memang aku xsentuh.. langsung xada cheat day untuk 3 bulan pertama sampai lah berat turun 20kg,baru aku berani buat cheat day seminggu sekali.. nangis meroyan xyah cakaplah sepamjang proses nak kurus.. ingat xletih ke exercise hari2? ingat xletih ke minum air 2,3 liter sehari berulang alik gi toilet? ingat xletih ke tahan nafsu makan padahal aku hantu biskut kottt.. letih weiii letih sgt tp tekad kena kuat.. hari2 pujuk diri, biar letih sekarang, tp ada hasil.. sampai lah aku kurus, org tny tips itu ini, bukan xmahu bercerita, tp aku takut org xmampu nak buat yg sama, 

Jadi kepada mereka yg ingin kurus, aku cadangkan korang buat diet atkins, mungkin mudah utk korang, atkins ada banyak fasa , jd yg mampu berhenti nasi boleh buat fasa 4.. yg lain pandai2 la korang google sendiri.. dah kurus, aku menjadi tarikan.. manusia itu ini memuji, ramai lelaki cuba mengorat, dan ada rakan2 yg cemburu.. bila dah kurus pon ada dugaan tersendiri, tapi syukur sangat dgan diri aku yg sekarang.. aku bahagia bila dah kurus.. masih xberjumpa cinta sejati, tp sungguh nak cerita, bila kau kurus, kau dah cantik sedikit, manusia melayan kau berbeza.. sudah xada pandangan jelek bila kau nak beli baju, sudah xada kata2 busuk bila kau kata kau suka dia itu suka dia ini, dan banyak lagi… aku suka dengan diri aku sekarang dan aku suka syorkan kt org yg masih gemuk, marilah kuruskan badan.. 

Korang mungkin kata, suami dah terima seadanya.. tp kita xtahu yg berlaku di masa hadapan.. mungkin korang kata, yg cun cantik pon xada cinta sejati lagi, tapi sekurang nya kau dah dapat badan ideal, dah boleh bergerak aktif, dah boleh beribadah lebih.. jgn beri dalih lagi, xusah berkata cantik itu subjektif, aku pernah dihina sbb rupa, xpernah jumpa lagi cantik subjektif tu jawapan dia kat mana… perangai elok, pandai kalau xde rupa pon, dihina jgk, cth macam confessor2 sebelum nie.. melainkan kau ada duit, melekat2 pakwe makwe kiri kanan haaaa.. kita usaha utk kurus, xkisah la utk sihat ke , utk beribadah ke, asal kan bmi kau normal, kau xrasa terhina, kau gembira, teruskan.. melainkan kau dah gembira gemuk begitu, jd xapa.. aku cuma seru org yg ingin kurus je, jom kurus, dalam gemuk tu ada kecantikan yg tersimpan.. 

tq admin

– MissPernahGemuk

Kredit : IIUM

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: