"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

16 Jun 2017

Dah Sebumbung Baru Tahu Mak Mertua Perangai Pelik


Memang betul lah orang cakap kalau kita nak kenal seseorang tu, kena tinggal sebumbung kan baru lah segala perangai isi perut dia kita tahu. Tapi kita selalu dengar statement mcm nie hanya utk pasangan yg da kawin kan, da bernikah dan tinggal sebumbung baru kenal betul kan. Tapi lain pulak pada sy, lepas kawin sy tinggal sebumbung dengan mertua, haaaa masa nie lah sy baru kenal hati mak mertua sy. Sebelum sy kawin dgn anak dia,sy tak nampak pulak yg mak dia nie jenis memilih kasih.

Dah kawin nie and tinggal sebumbung baru tahu perangai dia. Mak mertua sy nie kadang-kadang angin kus-kus dia dah datang, nanti dia tak tegur suami sy, sy pon tak tahu ape masalah dia. Sy tnya suami ade bergaduh dgn mak ke, dia ckap takde. Tetibe jek nak berangin, kadang-kadang dgn sy and baby sy pon dia x tegur. Sy pulak orang da berangin tak tentu pasal mcm tu, sy buat bodoh jek lah. Suami sy pon pesan kalau mak dah datang angin meroyan mcm tu, jgn dilayan, nanti dia ok sendiri. So, sy ikut lah cara suami sy sbb dia lebih knal mak dia kan. Kadang-kadang sy pon ade jugak terasa hati dgn perangai mak mertua sy nie, kalau along angah dtg melawat dia and tiba masa nak balik semula, mak mertua sy mesti tunggu depan rumah sampai kereta along angah tak nampak depan mata, agaknya sampai along angah dah smpai rumah kot dia still lagi depan pintu, huh.

Bila turn suami sy nak outstation tiga empat hari ke, dia duk tercongok depan tv buat bodoh jek. Suami sy pulak jenis diam jek, walaupon mak dia mcm tu dia tetap salam mak dia mcm biasa. Kalau mcm sy nak balik melawat family sy, nanti dia automatik muka macam mencerut, mcm x bagi sy balik tengok mak bapak sy pulak, padahal suami sy ok jek. Nanti sy balik semula ke rumah dia, dia x tegur, dia buat bodoh jek. Dah dua tiga hari dia pulak yg tegur sendiri. Kalau dengan anak lelaki bongsu dia bukan main lagi layan mcm anak raja, nak makan cedukkan.

Padahal umur anak dia tu lebih kurang sy jek, bukannye budak kecik lagi, kadang-kadang berbulu jek tengok. Sy nie pulak jenis x suka berjalan rumah orang, sy suka duduk rumah jek buat hal sendiri, bukan sy jenis sombong taknak bergaul dengan orang tapi mak bapak sy dah didik sy mcm tu. Kalau kawan nak jumpa biar diorang yg datang rumah, bukan kita pergi rumah dia. Jadi sampai sekarang sy terdidik mcm tu. Mak mertua sy nie pulak pagi petang duduk bertandang kat rumah orang, cerita hal orang tu, cerita hal orang, bila bapak mertua sy ade, pandai pulak dia duduk rumah. Bila sy x join dia mengata hal orang, dia nak bising-bising pulak.

Nanti dia dah puas mengata hal orang, dia balik rumah dia cerita pulak kat sy story yg dia mengumpat tadi. Nak suruh orang dapat dosa mcm dia. Sy ade jugak cakap kat suami yg mak dia bising sy x ikut dia berjalan rumah jiran cerita hal orang, sy pon ade tanya suami suka ke kalau sy mengumpat hal orang, suami sy sendiri pon suke sy duduk rumah. Dia pulak bising. Setahu sy, isteri kena patuh cakap suami, bukan cakap mertua, kan? Pasal rambut sy panjang pon dia nak bising. Asik tanya jek taknak potong rambut ke, taknak potong rambut, dah suami cakap tak payah potong, dia nak bising ape hal pulak kan. Rambut aku, kepale aku, aku punye suke lah! Geram jugak hati nie.

Nak banyak bunyi tak boleh pulak sebab menumpang, so layan jek lah. Pernah sekali tu anak sy nie baby lagi baru 3bulan, jadi anak sy nie minum susu formula. Sy dari awal lagi memang dah ajar anak sy minum susu guna puting yg putih jernih tu. Mak mertua sy pulak suruh try bli puting kuning tu. Nak jaga hati punya pasal, sy minta suami belikan puting kuning tu. Sy pon try bagi anak susu guna puting tu, haaa kauuu, anak sy taknak menyusu terus dgn puting tu. Sy ckp lah dgn mak mertua sy yg anak sy taknak puting tu.

Korang tahu ape dia jawab? Nie hah.. 'Siapa suruh kau beli puting tu, dia dah biasa dgn puting putih tu, memang lah dia taknak'.. Korang boleh rase tak ape yg aku rase mase tu? Mental !!

Kredit : Fb Kisah Rumah Tangga

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments: