"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

28 Jan 2017

Tips Untuk Pemandu Baru Uber Dan Grab




Tip untuk pemandu baru Uber dan Grab adalah bertujuan untuk berkongsi pengalaman dengan pemandu baru uber dan grab baru di Malaysia. Korang pun akan alami benda yang sama juga, hanya masa menentukan. Jika korang rajin ambil trip, korang akan cepat dapat pengalaman semasa mengambil dan membawa rider. Korang akan tahu apa yang nak kena buat dan prepare supaya korang lebih bersedia untuk menjadi pemandu uber dan grab.
Tip ini adalah untuk membantu korang dalam merancang strategi korang buat duit dengan uber dan grab. Ini sebagai panduan dan perkongsian sahaja, mungkin cara korang berbezakan. Semoga tip uber dan grab ni memberi manfaat kepada korang di dalam pekerjaan sebagai pemandu uber dan grab di Malaysia. 

Tip untuk pemandu baru Uber dan Grab

1. Lebih mudah jika pick up rider di shopping mall, stesen lrt, dekat kedai berbanding dengan pick up di apartment. Biasanya rider ni lambat nak turun, kita driver ni setelah sampai kena call dulu dan barulah rider akan turun. Ini semua kos. Jika anda nak jaga rating, susah sikit la kan. Rating untuk dapat insentif. Jika anda tak jaga rating macam saya, saya akan accept yang senang nak pick up dan jimat masa.

2. Jangan banyak cancel trip tanpa alasan yang kukuh. Jika tak mahu ambil, jangan online. Kalau cancellation banyak sangat ( saya tak pasti berapa banyak ) di bimbangi akaun uber dan  grab anda ban atau deaktivate akaun anda. Kena la buat rayuan dan terpaksa la offline 2-3 hari. Takde income uber / grab le 2-3 hari.

3. App grab membolehkan korang tahu kat mana rider nak turun berbanding dengan app uber yang korang tak tahu ke mana rider nak pergi. Jadi buatlah pilihan korang. Saya senang menggunakan grab  sebab ini lah. Jika full time driver, takde masalah sebab ini memang kerja korang, Trip jauh lagi best kan. Kalau part time, biasanya masa tak banyak dan trip jauh cuba di elakkan.

4. Korang boleh on kedua-dua app serentak dan ambil rider yang masuk dulu. Lepas tu korang off la app yang satu lagu supaya tidak menganggu perjalanan anda. Smartphone anda tak akan hang, ok jer untuk kebanyakkan smartphone.

5. Jenis telefon juga penting untuk menerima signal yang kuat. Korang boleh semak jenis telefon yang sesuai dengan app uber dan grab. Good luck. Kalau boleh, guna smartphone yag ada spec yang tinggi, tak semestinya mahal. Guna asus pun boleh, murah je dan spec tinggi.

6. Kalau malas, korang boleh pick up kat klia / klia2 sahaja, pun masyuk juga. Tak payah nak pusing-pusing. Tunggu sejam pun takpe, masih berbaloi. Ramai-ramai otai-otai grab dan uber buat macam ni, pick up ke dan dari klia sahaja. Tapi rating memang jatuh la, tak terjaga. Nak tahu tip buat duit uber dan grab di KLIA / KLIA2, boleh baca post yang lepas.

Updated 09/11/2016
7. Jika anda baru sahaja hari pertama hendak memandu uber dan grab, pastikan anda sediakan duit kecil pecahan rm1, rm5 dan rm10 sebanyak rm30-rm50 untuk memudahkan anda memberi baki bayaran kepada penumpang anda. Penting ni supaya takde le nampak sangat anda ni pemandu baru. Saya letak duit kecil ni dalam satu beg kecil dan letak dekat tempat pemandu supaya senang nak ambil.

8. Pastikan anda ada smartphone holder. Ini mesti ada. Dapatkan bajet smartphone holder untuk pemandu uber dan grab di kedai Ustaz, murah sahaja. Bawah rm10 boleh dapat. Saya cadangkan anda beli jenis yang lekat dekat aircond tu. Jangan guna yang lekat kat stering atau cermin. Boleh juga tapi kurang berkesan.

9. Pastikan line telefon anda stabil. Kalau boleh guna yang bil bukan yang prepaid supaya line telefon tidak terganggu - jika anda serius sebagai pemandu uber dan grab. Line mana yang sesuai, saya tengah kaji. Siap kajian saya nanti, saya kongsikan kat sini. Wacchaaa.

Itu sahaja Tip untuk pemandu baru Uber dan Grab. Harap boleh membantu anda untuk memaksimun pendapatan uber dan grab korang. Jika anda belum daftar lagi sebagai pemandu uber dan grab, anda bolehlah daftar hari ini. Daftar secara online sahaja.

Oleh : encik arman
Kredit : ubergrabcar

No comments: