"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

24 May 2017

Seorang Ayah Mengamuk Menunggu Giliran Anak Di Hospital


Perkongsian yang sangat menarik oleh Muhd Nur Shafiq di laman facebook. Rata-rata sekarang ni kelihatan ramai sangat orang yang bersifat tidak sabar dan panas baran. Admin paling pantang bila isteri dan anak kecil yang tidak berdosa di marah-marah di hadapan orang ramai. Tiada perasaan malu kah ? Atau dah biasa berbuat perkara sedemikian. Sebagai seorang lelaki, anda tersangatlah gentleman sekiranya anda seorang yang berlemah-lembut dengan keluarga, isteri dan anak-anak. Ya, ikutkan keadaan, semua orang pun ada perasaan hilang sabar, penat dan nak marah-marah. Tapi biarlah berpada-pada. Jangan dimalukan isteri dan anak di depan public. Kita ikuti kisah berikut :

-Admin-

Bro, aku nak pesan kita kalau nak jadi lelaki, biarlah nampak kelelakian tu.Lelaki hensem bagi aku tak perlu sado2 berketak, rambut sisir kemas berpomade, kumis janggut jambang rapi, haruman keras macho, rokok atau vape terselit di jari, tapi bagi aku lelaki hensem perlu kuat,bersemangat dan yg paling penting PENYABAR.

Insiden tadi membuka mata.Appointment Raid di paeds 8:30 pagi. Selesai pendaftaran 9:03 pagi.Tunggu2, sembang dgn BINI sambil tunggu nak ambik darah n doc panggil, mata ni perati keliling, kot2 ada adik2 manish lalu.Hahaha.Jgn serius sgt yg baca ni.No giliran panggil hampir nak dekat pkul 12:30. Oh normal la tu, memang ramai org..mmg kena tggu lama nak2 yg kena tggu result darah..Habis smua discussion dgn Doc tntg masalah Raid, p kat kaunter nurse nk ambik tarikh next appointment.

TETIBA sorang brother macho ni tepekik2 TAK PAYAH JUMPA DOC, TAK PAYAH..BALIK JE LA!! SMBIL LEMPO KASUT (kasut anak dia kot) kat ANAK DIA YG DAH MENGAMUK MUNTAH MENANGIS KAT LANTAI.BINI DIA PLAK TKULAT2 PI KAT BDK KECIK TU (umo 2-3 tahun rasanya). Bro tadi menengking2 memaki2 bini dia anak dia n terus ambik anak dia blah gitu je..Si bini dgn muka tahan malu, masuk bilik Doc.Masa bro macho tadi mengamuk, nom dia dah kena panggil pun.

Aku takmau lah kupas isu cane dia ngamuk, apa dia cakap, apa lagi pbuatan2 ganas dia..sbb bagi aku usah kata budak2 boring menunggu, bapak mak budak pun stress juge..! Normal bro, yg mai awal pagi pun Q tggu giliran..normal walau ada 5 bilik rawatan tetap estimate time kau kat hosp tu 3-4 jam.Usah kata doc lembab, nurse banyak sembang, makan gaji buto bla bla bla..Allah..kan masing2 tgh buat keja masing2.Kau nak cepat, kau bawak lah anak kau g hosp swasta.Kau sua duit, dan mreka akan layan kau sepantas kilat MUNGKIN.

Apa aku nak share ni just kau dah jadi ayah kot.Taraf kau tu dah naik satu takhta dr lelaki2 bujang atau lelaki2 yg blm bgelar Ayah.Ko pegang satu pangkat yg bukan diiktiraf oleh BOS kau, kau pegang amanah yg Allah beri.1st, kita ni manusia.Normal sgt kita ni kurang sabar.Tp apa yg bini aku ajarkan sejak ak bgelar ABAH 12 tahun ni ialah AKU LELAKI IMAM BESAR KELUARGA.Ini yg aku bawa dan pegang.Aku pendosa.Aku penat,aku letih,aku kerap inginkan kebebasan, aku kerap marah2, aku mudah naik tangan tapi BINI aku tak penat tarbiahkan aku hari2 selama ni mengingatkan aku bahawa dlm hidup ni BELAJARLAH BERSABAR.Nak2 dlm mendidik anak.

Kata BINI aku ulang2..
Bang..
Kau syurga kami. (Aku bahagia bila dipanggil begini 😘)
Bang..
Kau mgkin membesar dgn sdikit kasih sayang (ya mak abah aku bkerja.dlu x punya byk masa bsama)

Bang..
Kau pemarah.Kau bengis.Kau rasa kau bkuasa,tapi BANG, kami mahu bersama kau susah senang kau.Kami mahu kau didik kami, kami mahu kau yg berlemah lembut,kami tak minta kau berubah menjadi org lain..Kami cuma mahu kau menyantuni kami.
 
Bang,
Mengapa Allah kurniakan kita ramai anak? Kerna Allah mahu kita kenal dia.Kita bukan alim2..jd Allah beri anak2 ni supaya bila kita tak solat anak2 menegur,kita malu dan kita buat.Bang, sedar tak kau kita bukan hafiz hafizah, Allah beri anak2 supaya bila mreka tanyakan kita tajwid Quran kita sama belajar.Bang, aku tak minta Abg beri kami duit ringgit, tapi aku minta Abg bljar SABAR. SABARLAH BANG, MANISNYA NANTI..

Dan utk kau bro baju belang, anak kau baru sorang.! Byk lg di hdpan akan dtg.

Sabarlah! Harini kau mungkin tunggu lama di hosp.Ganjaran Allah, mgkin anak kau nanti akan menolak kerusi rodamu berhati senang menunggu giliran panjang.Bersangka baiklah. Pandang anakmu, Kasihilah dia.Santuni dia agar dia kelak menyantunimu.Sabarlah, jagalah maruah isterimu.Jgn biar org mengata2 tentang aib keluarga dek kerana baranmu.Api marah ni kita yg kawal.

Dlm kau mengherdik memukul anak kecilmu itu, tahukah engkau berapa ramai LELAKI lg yg sedg berdoa memohon dkurniakan zuriat.Yg kepingin berlari2 mengejar anak sendiri.Pujuk dan didiklah hati kau bro. Penampilan macho saja belum cukup membuatkan kita tampak BERJAYA & BERGAYA.Semoga kita menjadi AYAH yg disayangi anak anak.Amin..

Kredit : Fb Muh Nur Shafiq

No comments: