"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

31 Dec 2009

Kisahku Berhenti Kerja ... Jadi Surirumah




Allah Maha Besar, Allah Maha Hebat, Allah Maha Pemurah, Allah Maha Kaya...

Inilah antara ungkapan yang aku nak gambarkan betapa bersyukurnya aku dgn nikmatnya..kunci lainnya, taat pada suami walaupun sesuatu permintaan itu sukar utk kita buat..selagi tak melanggar perintah Allah,ikut.

Memang x dinafikan,at first aku berhenti sgt susah nak kawal perasaan,emosi dll..ye la dulu belajar susah2 course architecture (life budak arch ni,mmg biasa x tido mlm..tido kat studio..kat opis tido bawah meja..etc) end up x kerja..aku mengomel tiap2 hari. At that time, ikut suami pindah ke Kemaman, dia dpt job kat sana. Itu belum campur berendam air mata lagi..dah la dok ngadap hutan (even condition of the house sgt ok..)dgn x da kwn lagi..x leh nak jalan2 sendiri..x da shopping complex..fuh..mencabar minda! Bertambah pulak dugaan family..dua2 family x suka aku x kerja..berendam air mata lagi..ditambah pulak aku pregnant 2nd at that time..Mashaallah..

Syukur, suami aku mmg memahami jiwa aku..hari2 balik kerja bawak g jalan w/pun x da shopping mall..g pantai,mkn sata,otok2 etc. Syarat aku minta kalau x kerja, aku nak bersalin di private hosp (sama keadaan masa aku kerja dulu) memandangkan aku jenis byk songeh masa nak bersalin..masa cek pregnant x da masalah langsung. Alhamdulillah..demi nak melegakan jiwaku yg kacau ni..mostly every week kami pergi kuantan..kat sana byk sopping mall..hehe..hujung bulan balik kl..2 or 3 bln balik kedah..
Kerjaya aku x mati kat situ,suami tolong cari network supaya aku boleh buat freelance kat rumah. Mmm..memang syukur..Allah Maha Mengetahui..selagi kita patuh perintah suami selagi tu ada keberkatan..aku dapat byk job design rumah,even commercial building pun..

Dulu time aku kerja,beberapa kali gak suamiku g kerja dgn baju x gosok (kes overnight kat opis)..ish3x..byk tul prob..x terurus rumahtangga aku. Belum masuk kes anak lagi, time tu br anak sorang..

Tahun pertama aku kt sana aku dapat kumpul hampir rm3k..x campur suami bagi elaun bulanan, kad kredit, bonus yearly, masalah duit hutang Mara hubbyku bayor..hehe..berkat kesabaran menangani kerenah dari pelbagai pihak termasuk jiwaku..berperang dengan hawa nafsu sangat susah..kebanyakan kita kerja sbb nak duit, boleh fullfill kehendak beli-belah,keinginan itu dan ini..termasuk la aku. Tapi belajar 'redha' sangat membawa byk perubahan dlm hidup. 'Tawakal' pd Allah dgn berserah sepenuhnya jiwa raga.
"Dan Allah berkuasa terhadap urusanNya, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahuinya." (Surah Yusuf:21)

Ramai yang kata kalau x kerja, x da duit sendiri, nak mintak suami susah..etc..rugi,belajar lama2 x kerja lah..Suami nasihat, belajar utk cari ilmu..x semestinya end up dgn bekerja..patuh pada suami byk faedahnya..w/pun untold kenapa suruh aku berhenti..aku kena muhasabah diri,byk kebaikan dari keburukan..w/pun kerja suatu ibadah,tapi kalu aku g kerja di kelilingi lelaki je, (bidang arch mmg ramai lelaki) paham2 je la..

Rupanya, memang ada rezeki utk aku..tahun ke2 di Kemaman,aku dpt projek buat design layout commercial, alhamdulillah. dapat 3k.
Lepas tu ada dugaan lagi disaat aku sibuk2 tu, 'terpregnant' la pulak..Astaghfirullah..aku x boleh terima waktu tu..dgn anak ke2 baru 6 mths..suami kasi semangat, aku menangis sehari semlm..sbb rasanya x mampu nak jaga,dugaan kedua2 family lagi,mcm2 dlm benak aku..lepas beberapa hari suami bg tarbiyah, aku redha lagi..tawakal..teruskan misi at least satu surah setiap hari utk baby (at least tu..,mmg buat misi ni setiap kali start pregnnt) #contoh surah yang bagus semasa pregnnt: Surah Maryam,Surah Luqman,Surah Yusuf,Surah Yaasin dan byk lagi kalau rajin..

Kuasa Allah, hampir 12wks aku miscarriage..redha lagi..kwn2 hubby (ofismate perempuan) dtg kasi semangat,kwn2 call kasi motivation..tapi aku heartless time tu (sbb syukur Allah Maha Luas Kurniaan dan NikmatNya).
Lepas je kes ni, aku dapat berita yg paling gembira dlm hidup..aku menang sebijik motor Yamaha 135! Hadiah utama pulak tu! Mashaallah..Mcm x caya dpt call dari Pasaraya Nirwana! Peristiwa kelakar masa nak ambik hadiah, sorang Cina lelaki borak dgn hubbyku katanya "motor tu perempuan yg menang oo". Suami aku gelak je (dlm hati: bini aku la..). Teka amount gula2 dlm bekas. X sangka usaha aku kira tepat (mmg sgt suka Maths n cabar diri kira gula2 tu, sampai pukul 2 pagi aku buat calculation, ukur gula2 tolak anggaran udara lagi..pas tu tembak amount lebih kurang nombor cantik sket).Total harga motor tu lebih kurang rm6k+.

Tepat 2 thn aku dok kemaman..w/pun byk dugaan, pengakhirannya mmg manis..Allah Maha Hebat. Suami dpt call dari bos lama ajak masuk company dulu n boleh balik kl..yahoo!! Kami duduk di Bandar Tasik Puteri rumah yg kami beli tahun 2003. Kalaulah kami x duduk kemaman, tentu duduk sini dlm keadaan x ramai org..tentu lagi boring,sunyi.. Subhanallah..waktu kami pindah rumah ni, orang dah ramai sket..jemaah surau ramai..seronok.Suami join jemaah surau,byk aktiviti, kenal ramai jiran..mmm seronok sangat. Aku ikuti kelas agama kat sini, aktiviti bacaan Yaasin rumah ke rumah 2x sbln. Aku dah x boring dan mengomel or muncung lagi mcm dulu.

Setiap hari aku bersemangat, berpagi2, berdoa semoga urusan lancar setiap hari. W/pun suami selalu kena pergi offshore, aku x kisah. (Dulu masa di Kemaman suami memang ada hari2)..x pe..Sayang isteri ditinggal-tinggalkan..Setiap keadaan aku ambil positif, aku x merenung negatifnya atau layan boring tapi aku hadapi dengan penuh tawakal..kat sini aku sambung buat kerja freelance..w/pun x sehebat dapat selepuk mcm dulu, aku seronok. At least aku dpt buat mcm2..kadang2 jiran or kwn2 aku bg kerja typing buku, surat..sekali buat dapat beberapa ratus..bolehla..Kalau rasa boleh handle kids, aku ambil job kalau rasa2 x boleh, aku tolak. Pernah ada job offered rm2k tapi aku tolak, msti nak kena commit...x sanggup, kesian anak2.

Kepada kawan2 atau sesiapa yang dah tinggalkan kerjaya, atau baru nak berjinak2 tinggalkan kerjaya..jgn risau..berdoa selalu semoga Allah beri petunjuk pada kita. Petunjuk dari segi apa nak buat, kalau nak buat biz ke, apa2 je lah..yakin rezeki tu bukan dari bentuk duit je....terbukti ramai ada duit tapi still x bahagia, bergaduh suami isteri memanjang..x dapat manage kehendak etc. Rezeki dlm byk bentuk, dapat luang lebih byk masa beribadah,buat solat sunat etc..mungkin ilmu kita bertambah (ilmu duniawi / ilmu agama), anak bertambah (anak soleh), rezeki suami bertambah (w/pun nyata bukan kita yg dapat terus duit tu), kebahagian, x da masalah. Fikirkan kebaikan saja, nescaya kita dpt menghadapi situasi baru ini..

Antara zikir yang bagus ialah "hasbiallahu laaa ilaa ha illa huwa 'alaihi tawakkaltu wa hu wa rabbul 'arsyil 'adzim" -"cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepadaNya aku bertawakkal, dan Dia adalah Tuhan yang memiliki arasy yang agung"
Dibaca 7x & Kelebihannya: Allah akan mencukupkan apa yang diinginkannya akan perkara dunia dan akhirat. Kita akan selalu merasa cukup dan tidak meminta2 yang memudaratkan kesanggupan diri utk mendapatkannya....

Wallualam..

Kredit : titahdesign

No comments: