"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

1 Oct 2017

Taksub Dengan Produk Kecantikan Dan Produk Kurus



As'kum  Admin,

Terima kasih, kalau kisah yang aku tulis ni dipaparkan diruangan Laman Qasehh. Ni bukan kisah aku. Aku nak citer pasal dua orang member aku ni. Sebab nasihat-nasihat aku ni dah tak boleh pakai dan tak boleh masuk dalam kepala diorang dah. Mata aku ni dah seriau, dan dah naik takut dah dengan diorang ni. Kitorang ni berlima kawan baik . Duduk sewa satu rumah. Umur lingkungan 23-25 tahun. Kitorang memang rapatlah, dah macam adik beradik. Apa benda citer pun kitorang akan kongsi sama-sama. Daripada pasal pakwe, drama korea, tips nak kahwin, macam-macamlah...sampailah kepada topik kecantikan dan produk kurus.

Jadi citernya, dua orang member aku ni, diorang gila punya taksub dengan produk kecantikan dan produk pelansingan. Apa jenis produk yang nampak kat iklan diorang akan beli dan cuba. Masalahnya diorang selalu bertukar -tukar produk bila satu produk tu tak menjadi dan tak berhasil seperti yang diharapkan. Korang tahulah kan, sekarang kat fb, tv, insta..mana-mana media sosial berlambak penjual duk iklan produk-produk ni. Nak putih, nak gebu, nak kurus, nak montok, nak mantap, awet muda, nak perapat, penambah tenaga...semua ada, semua ayat-ayatnya manis nak mempengaruhi dan psiko minda pembaca.

Biasalah orang pompuan kan. Memang cantik dan kurus tu berpisah tiada. Cumanya bagi aku , bergantung pada setiap oranglah. Kalau ya pun nak cantik dan kurus, harus berpada-padalah. Ada peraturan dia, jangan sembrono je try semua produk tanpa usul periksa. Hakikatnya kurus  ke cantik ke , bukan perkara mudah untuk dapat dalam sekelip mata. Walaupun produk -produk tu semua penjual claim kata ada kelulusan KKM ke apa semua tu, bagi aku , mana boleh main ambik macam tu je...siap bercampur dengan produk-produk lain.

Berbalik pada kisah kawan aku yang dua orang ni, diorang punya style macam ni. Pagi makan produk A, satlagi pukul 11 makan produk B, lepas lunch makan produk C, petang produk D...dan last sekali malam sebelum tidur makan produk E. Tak perit ke anak tekak kau tengok diorang telan semua tu. Yang lagi pening, diorang ni bukan kaki bersenam atau jaga pemakanan. Jadi macam manalah produk dalam perut nak proses semua tu, sebab tak berpeluh, air kosong tipulah kata minum 3 botol air mineral besar sehari. Kitorang yang lagi 3 orang ni naik cuak tengok diorang. Kitorang ni dah berbuih-buih mulut bagi nasihat, siap tunjuk artikel pasal salah pengambilan produk cantik kurus ni. Memang bawa mudarat yang teruk. 

Diorang ni, nak kata tak cantik tu taklah. Nak kata kurus sangat pun tak jugak. Memang sedap mata memandang, badan gebu-gebu sikit je pun. Bukannya gemuk. Aku boleh andaikan, yang sorang ni macam Umi Nazira, sorang lagi macam Siti Nordiana. Okay what !! Kira oklah tu kan...cantik apa. Untuk level level kita yang bukan artis ni aku rasa dah patut bersyukur kot. Yang macam Umi Nazira ni, lagi setahun nak kahwin. Tu yang speed-up nak cepat nak pasang badan , nak bagi kurus, cantik gebu putih bagai. Bila aku cakap lebih-lebih sikit, diorang sentap. Kata suka membebellah, tak support memberlah, macam-macamlah.  Bila aku cakap diorang ni tak nak bersyukur, aku pulak dikatakan berdengki haha! Adoii! 

Diorang cakap diorang nak cantik putih macam artis korea. Gebuu mulus gitu. Paling tidak macam Fasha Sandha atau Nora Danish. Aduhaii kawan aku ni. Kalau aku berdengki , dah lama aku tak nak duduk sebumbung dalam rumah sewa ni dengan korang. Sebab aku sayang dioranglah aku nak bagi nasihat supaya tak jadi sesuatu yang mudarat dan sebelum terjadi apa-apa yang lebih teruk. Kalau dah jadi tahap macam ni aku tak sanggup nak tengoknya. Korang tahulah kan, produk-produk ni kita tak tahu macam mana tindakbalas dia dalam badan kita. 

Lagi-lagi style kawan aku ni, diorang jenis makan bercampur-campur brand produk tu. Mestilah setiap produk tu ada tindakbalas berbeza. Contohnya; macam sekat selera makan, keluar masuk tandas, mual pening, jantung berdegup laju, tak boleh tidur, panas badan, kulit menggelupas mcm-mcmlah dan kemungkinan ada effect pada organ dalaman yang boleh menyebabkan rosak. Kan pernah dengar kes kerosakan hati sebab ambik produk macam ni secara berlebihan. Jadi aku taknaklah kawan aku ni jadi macam ni.

Betul, kawan-kawan aku ni , bab duit memang tak jadi masalah. Diorang ni kiranya tersangatlah mampu dan diorang dari keluarga yang kaya dan berada. Kiranya org berduitlah, apa yang dihajati semua petik jari je dah dapat. Setakat harga produk beratus-ratus tu tak luak mana duitnya pun. Tapi...tapi aku naklah dan aku haraplah korang lebih bijaklah gunakan duit tu. Kalau korang ada terbaca tulisan aku ni, janganlah marah ye...aku sayang korang. Aku tak nak korang terkena apa-apa kompilikasi yang buruk. Please dengar nasihat aku, bukan tak boleh ambik langsung, tapi biarlah berpada-pada. Lepas tu kena amalkan pemakanan seimbang dan kerap bersenam. Bukan macam kita ni , duduk terperap je dalam bilik, lepas tu makan jajan kopok sambil layan drama korea. Pastu nak cantik nak kurus sekelip mata. Sayangi diri anda. 

*Pesanan untuk diri aku juga ni*

Dan kalau ada pembaca di luar sana nak kongsi pendapat, mungkin boleh tolong aku nasihatkan kawan aku ni juga.  Dan sebagai tips untuk pembaca-pembaca lain juga.

Tq admin
-Sarah-

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

1 comment:

Airin said...

Setujuuuuu. Kalau nak makan apa-apa suplement, produk kecantikan ke kurus ke, biarlah berpada-pada. Jgn terlalu obses. Merana badan sendiri, kesan jangka masa panjang.