"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

30 Mar 2017

Menagih Cinta Sekretari


Salam sis, saya najwa, berumur 28 tahun. Saya bekerja di sebuah syarikat sebagai seorang sekretari. Di sini saya mula bekerja pada 4 tahun lepas sebagai sekretari junior, kini saya memegang jawatan sebagai sekretari senior yg mana saya mempunyai tanggungjawab dan amanah yang besar di atas tugas-tugas saya. Saya sgt happy , dalam tempoh masa empat tahun saya dinaikkan pangkat dan diberi kepercayaan untuk menggalas tugas baru ini. Saya bersyukur sgat-sgat, memandangkan inilah yg saya cita-citakan, sepanjang saya bekerja disini.

Kat sini , ada 5 org bos. Setiap bos ada sorang sekretari. Jadi selepas saya menjadi senior, saya ditukarkan untuk bertugas di bawah bos A. Kiranya saya masih barulah kat dept ni. Bos saya ni, kalau nak digambarkan dari segi luaran memang sangat kemas, sedap mata memandang, dan sangat manis bila bercakap dengan sesiapa pun pasti rasa takjub mcm tu. Kacak, sekali pandang mmg akan suka. Umur 41, laki orang, wifenya cantik sgt-sgt, mmg sepadanlah dengan dia yg hensem bergaya. Anak 2 org, sepasang ,comel-comel. Wife die bukan setakat cantik, tapi baik hati sgt dan berbudi bahasa.

Baru 5 bulan saya bekerja dengan bos saya ni, kiranya saya dah boleh serasi dengan cara kerja dia. Mmg sgt senang dan mudah untuk berurusan. Kiranya bos saya ni pun mudah untuk memberi kerjasama. Sampaikan saya pun dah kenal rapat juga dengan wife die, sbb kdg –kdg bos saya ajak dtg rumah bila ada keperluan, contoh mcm untuk ambil brg-brg opis . Jadi saya tak pernah ada syak apa-apa yg pelik dgn bos saya.

Nak dijadikan cerita, bos saya dilantik untuk jadi pengurus satu projek. Bermula dari projek nilah kami mula sibuk. Mcm mcm kerja kena buat, jadi saya diperlukan setiap masa untuk tolong bos apa-apa yg patut. Setiap kali mesyuarat, jumpa client kat luar atau pergi tempat site, bos mmg ajak saya sekali. Katanya nak bagi pengalaman mcm mana buat projek. Bermakna diwaktu pejabat waktu siang kami sentiasa akan bersama, pergi mkn sama-sama. Dari situ, bos mula rapat dgn saya. Jika ada waktu lapang bersama, bos selalu sembang bertanya hal-hal peribadi saya, life saya dan mcm-mcm lah. Mula-mula saya ok je. Lama-lama saya berasa pelik dan juga kurang selesa dengan pandangan mata die apabila kami sedang bersembang.

Sehinggalah pada satu hari, sewaktu kami bermesyuarat di luar kawasan, kami bermalam di hotel. Waktu makan malam tu, bos akhirnya meluahkan perasaan die kpd saya. Saya terkejut dan tak tahu nak respons mcm mana. Katanya sejak mula saya diassignkan dibawah dept die, bos dah jatuh hati pada saya, sebab tulah die masukkan saya dalam projek ini sbg tugas khas supaya die sentiasa boleh berdamping dengan saya dan sentiasa bersama dgn saya. Saya mula rasa kurang selesa dan tidak sedap hati.

Seminggu saya tak boleh buat kerja memandangkan bos selalu menagih cinta dari saya. Kemana saya pergi pun, matanya tak pernah lepas mengekori setiap langkah saya. Setiap kali ada kerja luar bersama, saya cuba utk tidak rapat dgn bos. Namun die mmg pandai mengalih keadaan. Mana mungkin saya melukakan hati wife die. Wife die terlalu baik, dan terlebih layak untuk die. Knp bos sanggup buat perkara mcm ni. Saya bertegas utk sesekali tidak menghancurkan kebahagiaan org lain. Saya nekad berterus-terang dengan bos saya, yg saya tak boleh terima cinta die. Ini tidak betul. Saya bgtahu die, ini mesti satu kesilapan. Bos mesti bermain-main dengan perasaan sendiri. Namun bos tetap berkeras mahukan saya.. Dia paham ini salah dia, dan jugak mengaku wife die takde apa-apa kekurangan/kesalahan pun, malah tetap akan menyayangi wife die.  Katanya ini soal perasaan yg tak boleh dibendung. Die kata die sanggup beritahu isterinya untuk jadikan saya isteri kedua.

Saya dah mula rasa takut dan serba salah. Kasihan dengan wife die. Saya tak mahu lukakan perasaan kaum saya sendiri. Kalau saya berada di tempat wife dia, dah tentu saya rasa sedih dan kecewa. Saya mmg nak tolak cinta bos saya. Saya dah bagitahu keputusan saya. Muktamad. Tapi die berterusan memujuk, merayu dan terus menagih cinta saya. Pembaca sekalian, bantulah saya mcm mana saya perlu buat utk bagi bos saya faham dan terima yg saya tak boleh terima cinta dia. Dan juga mcm mana saya perlu yakinkan die bahawa wife die yg satu tu pun dah cukup utk membahagiakan die. Kalau fikirkan jalan pintas , pilihan die mmglah berhenti kerja , tapi saya taknaklah disebabkan benda ni, saya perlu melepaskan kerja saya yg selama ini saya idamkan. Saya pernah mintak tukar dept, tapi tak diluluskan. Kalau ada yg sudi beri pendapat.

Tkasih


No comments: