"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

15 Mar 2017

Obses Menonton Drama Korea


Saya penuntut tahun akhir sebuah institusi pengajian tinggi awam. Saya mempunyai seorang rakan baik yg sangat meminati cerita drama Korea. Pada mulanya, saya perhatikan dia ok je bila nak menonton drama korea. Cuma sejak akhir-akhir ini saya tengok die semakin obses dgn korea drama.

Masalah obses die ni, bukan setakat menonton sahaja , tapi telah menggangu jadual kelas dan selalu ponteng discussion bila ada tugasan assignment group. Tindakannya mengundang rasa kurang senang ahli-ahli kumpulan lain. Bila kami  dah set nak buat perjumpaan utk assignment, die akan mula rasa gelisahlah, tak sedap badanlah, tak lalu makanlah, terus nak balik rumah. Tapi bila balik rumah elok je tengah layan drama korea.

Bukan itu sahaja, bila ada hari yg takde kelas, kira mcm cutilah, die langsung tak keluar bilik semata-mata duduk layan drama korea daripada pagi sampailah malam. Hanya berenti bila nak makan dan sembahyang. Nak ajak sembang memang taklah. Kawan-kwn serumah dah pergi keluar rumah pun die tak tahu. Bagi saya kalau sehari layan 2-3 episod tu kira oklah lagi. Tapi die kalau boleh nak habiskan semua dalam satu hari. Bila keluar dari bilik, nampak muka mcm dah tak betul. Dengan rambut yg serabai, muka lesu, mata cengkung..dah mcm org sakit.

Kebanyakan barang-barang peribadi dia saya tengok mesti ada  unsur-unsur korea. Hphone dan laptop ada wallpaper artist korea ,siap tampal list-list drama korea kat dinding yg siap bertanda samaada dah tengok ke belum, dan yang lebih obsesnya, profile fb, twitter,instagram, email , fail-fail, buku-buku, beg kuliah juga di letakkan gambar artis-artis korea yang mereka gila-gilakan.

Pernah sekali kami bergaduh disebabkan saya menegur sikapnya yg terlalu obses dan tergila-gilakan artis korea sehingga berangan-angan dan berimaginasi dielah watak dalam stp drama korea yg die tonton.Perkara ini di anggap remeh oleh dia. Bahkan, ianya menjadi kebanggaan.

Saya tegur die sebab saya taknak die terlalu berfantasi dan menaruh harapan palsu seperti dlm drama-drama tersebut. Saya nak die kembali kepada realiti, sentiasa bersederhana dan berpada-pada bila melayan drama korea tu. Kami rakan-rakan lain pun meminati drama korea juga, tapi biarlah berpada -pada dan bijak membahagikan masa yg ada. Apatah lagi, kami berada ditahun akhir untuk menamatkan pengajian kami. Saya taknak result dia sangkut  dan nak kami fokus dan berjaya bersama-sama.

Setiap kali die tidak mengendahkan nasihat saya, saya masih boleh beralah. Tapi saya harap satu hari nanti die ada terbaca luahan saya ni, dan kembali ke alam realiti.

-Siti-


No comments: