"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

9 Jan 2017

Gadis Malu Susuk Tubuh Bidang Dan Sasa



Saya gadis berusia 30 tahun dan masih belum berkahwin, masih belum ada teman istimewa. Saya mempunyai susuk tubuh badan bidang dan besar. Ketinggian saya 172cm, berat 80kg. Bila dilihat secara luaran, memang nampak saya tinggi tapi bentuk badan besar, seolah-olah badan saya nampak sasa persis seorang lelaki. Bila berjalan-jalan bersama kawan-kawan sebaya, sayalah yg paling nampak menonjol dan berbeza saiz. Kawan-kawan saya semuanya nampak biasa dan cute je.

Macam – macam cara saya dah cuba buat untuk dapatkan badan yang cantik. Saya pernah sign-up spa pelangsingan badan. Bayar beribu-ribu, tapi hasilnya mengecewakan. Saya ada juga mencuba pelbagai produk pelansingan. Pil, Serbuk, Cecair, semua saya telan, semuanya saya cuba namun tetap tidak berhasil.
Selain daripada itu, saya ada juga ikut nasihat rakan supaya mencuba program-program diet pemakanan yang selalu nampak viral di fb, namun terhenti sekejap je. Tak mampu bertahan lama kerana syarat program tu sangat ketat. Dan saya kerap pengsan, kerana selalu kelaparan.

Saya belum patah semangat, saya ada mencuba sign-up program gimnasium, yang mana diorang ada sediakan coach untuk memantau aktiviti latihan yang dijalankan. Lebih 6 bulan macam tu, resultnya sedikit sahaja ada perubahan. Berat badan memang ada turun sikit, tapi kesasaan bentuk tubuh saya tetap nampak besar dan bidang.
Bohonglah kalau kata saya tak cemburu melihat rakan-rakan dan saudara-mara , apabila mereka bergaya dengan pakaian yg cantik-cantik. Selalunya kalau saya hendak membeli baju seperti mereka, confirm tak muat, takde saiz, dan kalau saya teringin sangat nak pakai, saya terpaksa tempah je di kedai jahit.  Jadi selalunya saya akan pakai tshirt dan seluar jeans sahaja. Itu sahaja pakaian yg ngam kat badan saya.Saya rasa rendah diri.  

Kadang­kala saya tertekan berdepan dengan orang ramai kerana berasa diri tidak menarik. Saya juga seperti rakan-rakan lain, ingin juga menjadi perhatian lelaki. Masing-masing sudah berteman, namun saya masih berseorangan.

Disebabkan perasaan rendah diri sangat menebal dalam diri, sekarang saya langsung tidak mahu keluar bersama rakan-rakan. Saya akan duduk dirumah sahaja , ataupun saya akan keluar seorang diri. Saya cuba meluahkan perasaan saya pada saudara rapat, dia mengatakan tubuh badan saya ni memang ikut keturunan, bidang dan sasa. Baik lelaki mahupun perempuan. Kalau berat turun sekalipun , badan tetap nampak besar sebab rangka tubuh badan saya memang besar.

Bagaimana caranya untuk  berketrampilan menarik untuk gadis seperti saya yg mempunyai tubuh badan bidang dan sasa? Bagaimana untuk berasa lebih yakin di depan orang ramai? Kalau ada antara pembaca yang mahir dalam bidang fesyen dan kecantikan, boleh tak sharekan tips kat sini.

-gadis rendah diri -

No comments: