"Kongsikan Luahan Kisah Anda , Kerana Masih Ada Yang Peduli" "Individually, We Are One Drop. Together, We Are An Ocean"

Latest Post

4 Jul 2015

Rakan Sebilik(rumah sewa) Pengotor Dan Pemalas


Salam admin,

Saya tinggal di rumah sewa dengan 5 orang rakan berusia pertengahan 20-an. Saya berkongsi bilik dengan seorang rakan saya. Walaupun usia dah boleh dikatakan layak untuk berkahwin, tetapi dia tidak pandai menguruskan diri walaupun perkara-perkara asas.

Kami menyewa tinggal satu bilik yang ada katil double. Katil die di atas, saya dibawah. Dia sering menimbun pakaian kotornya di tilam saya. Kdg -kdg pakaian yg masih lembap pun akan diletakkan di atas katil saya menyebabkan katil saya berbau . Tuala yg digunakan selepas mandi tu pun digantung kat kepala katil saya. Saya naik pelik kenapa die taknak gantung di luar balkoni . Saya cakap kat die supaya gantung kalt luar, die buat tak dengar je. Sudahnya saya yg tolong sidaikan kat luar.

Dalam bilik ada satu tong sampah kecil, bila sudah penuh saya selalu pesan bergilir-gilirlah buang sampah tu di tong sampah besar kat luar. Tapi dia buat perangai sardin je, biarkan mcm tu je sampah sampai melimpah dan berbau. Lipas, lalat, nyamuk dah mula menyinggah kat sampah tu pun, die buat mcm nampak tak nampak je. Nak tak nak, saya lah juga yang kena pergi buang.

Sama juga halnya dengan bilik air. Saya bgtahu die kita kena buat jadual cuci bilik air . Sekurang-kurangnya selesalah bila nak mandi. Masa bincang kata OK, sampai giliran dia , bilik air tu dah sampai berkulat, licin dan geli untuk memijak pun masih lagi tidak kisah menggunakan bilik air dalam keadaan kotor mcm tu Bila saya ingatkan giliran dia mencuci, dia kata dia busy. Kdg-kdg kencing berak pun die tak flush. Naik loya dibuatnya.

Saya pernah ajak berbincang dengan dia berkenaan perbuatannya namun akibatnya kami bermasam muka dan dia mula buat perangai sentap, walhal saya tidak meninggikan suara pun, sebaliknya saya menegur dengan cara elok mengenai sikap pengotornya.

Saya dah mula naik bosan dgn rakan sebilik pengotor dan pemalas.
Macam mana lagi saya nak buat. Ikutkan hati, saya nak tukar rakan sebilik, tapi tak tahu lah cara nak bagitahu kat kawan saya ni. Takkanlah saya yg kena pindah, sedangkan saya dah lama duduk disitu, ok je. Bila dia dtg masuk 2 bulan lepas, perkara mcm ni berlaku.

Tolonglah bagi saya pendapat mcmmana lagi nak bgtahu die.

-Ita-

No comments: